Nu kommer äkta polsk korv till Sverige

I provsmakningspanelen ingick Łukasz Skrzypiec (skymd), Oscar Mattsson, Dorota Tubielewicz Mattsson, Bo Bergman och Gunilla Lindberg (ej i bild).

I provsmakningspanelen ingick Łukasz Skrzypiec (skymd), Oscar Mattsson, Dorota Tubielewicz Mattsson, Bo Bergman och Gunilla Lindberg (ej i bild).

Korvintresset breder ut sig. Från prinskorv och falukorv har svenskarna börjat söka sig neråt i Europa för att hitta nya smaker och inte minst konsistenser. Flera butiker har specialiserat sig på korv, och på marknaden finns tyska italienska och spanska korvar. De är ofta, enkla efterapningar, tillverkade i Sverige och försedda med namn som bratwurst, salsiccia och chorizo.

Nu kommer den genuina polska korven.

Det är ICA som med hjälp av tyska Zum Mühlen International (ZIM) valt ut en välkänd polsk köttproducent, Henryk Kania, och nu introducerar polsk korv på svensk marknad.

– Det blir välkända, traditionella korvar som Kiełbasa Śląska (Schlesisk korv), Kabanosy, Kiełbasa Czosnkowa (vitlökskorv), Kiełbasa Myśliwska (Jägarkorv) och så småningom också Kielbasa Toruńska (Toruńkorv), berättar Kennneth Andersson. De har hög kötthalt och kan serveras direkt. Eller lagas till – stekas, kokas eller grillas, hur man nu vill ha det.

Man har haft lite svårigheter med översättningen av de polska namnen. Kiełbasa Śląska går under namnet Slaska Korv och Myśliwska kallas Hunters Korv, svenska Jägarkorv.

De polska korvarna finns nu tillgängliga på ICA, och finns de inte är det bara att fråga efter dem.

Text & bild:
Gunilla Lindberg

Panelen ger högt betyg år testade godbitar

Kötthalten i polsk korv är hög – mellan 80 och 91 procent. Fetthalten är runt 25 procent. Som jämförelse kan nämnas svensk grillkorv som har runt 50 procent kött och 15–20 procent fett. Priset ligger på 28–30 kronor.

Korvtabell

Śłąska
80 % kött, 24 % fett
äts direkt, stekt, grillad eller värmd i vatten.

Kabanos
100 procent kött, 26,5 % fett, rökt och torkad, äts direkt.

Vitlökskorv
91 % kött, 22,9 % fett, rökt
äts som den är till bröd eller värmd i vatten.

Hunters korv
90 % kött, 6,9 % fett, torkad och rostad, äts direkt, till exempel på smörgås.

Betygen går från 1 till 5 – maxpoäng är alltså 25, och tre av fyra kommer mycket nära.

Kommentarer:

Nr 1. Sląska 22,1 poäng.

Det här är vinnaren. Vi provade den både stekt och kokt, två i panelen tyckte bäst om den kokta, två tyckte att den var bättre stekt. Andra omdömen: kryddig och god, köttig, kanske lite väl finmalen.

Nr 2. Hunters 21,6 poäng.

Trevligt grovmalen, tyckte några, andra stördes av stora synliga fettbitar. För lite torkad, tyckte någon.

Nr 3. Kabanos 21,3 poäng.

Kabanosser har ju funnits i svenska butiker länge, oftast tillverkade i Sverige. Kanske hade vi för höga förväntningar på kabanossen när den nu faktiskt är producerad i Polen. Tre i panelen tyckte att kabanossen var lite för mild i smaken. Kunde vara lite torrare.

Nr 4. Vitlökskorv 17,8 poäng.

Fick lägst betyg. Kommentarer: För fet, för lite rökt, för lite vitlök, för mycket synligt fett, gillade inte konsistensen.