Ny arkitektur gör Kraków spännande

Krzysztof Ingardens fantastiska Konstens trädgård kallas Krakóws Centre Pompidou. Foto: Małopolski Ogród Sztuki

Krzysztof Ingardens fantastiska Konstens trädgård kallas Krakóws Centre Pompidou.

Att bygga nytt i det historiska Kraków med dess medeltida centrum ställer förstås speciella krav på arkitekter och ansvariga, och diskussionerna kan ofta bli högljudda.

Hösten 2012 invigdes den polske arkitekten Krzysztof Ingardens spännande och utmanande byggnad Małopolski Ogród Sztuki (ordagrant Małopolskas Konstträdgård) i centrum. Byggnaden i glas, betong och stål slingrar sig längs den smala tomten på ul Rajska, mitt emot Länsbiblioteket.

Byggnaden kallas redan för ”Krakóws Centre Pompidou” och vann nyligen första pris i omröstningen Årets byggnad 2012 på arkitektportalen ArchDaily inom område Kultur.

– Det var många enastående projekt vi tävlade emot. Men vi vann och det är en oerhörd framgång för polsk arkitektur och visar att vi inte på något sätt ligger efter den internationella arkitekturkonsten, säger en glad Krzysztof Ingarden.

För länge sedan fanns här ett ridhus, senare användes byggnaderna för workshops av Słowackiteatern. Men nu står det alltså här ett modernt kulturcentrum, där tanken är att unga konstnärer i regionen ska kunna pröva sina vingar med projekt i olika konstformer. Man hoppas också, att Konstcentret ska bli en mötesplats för unga konstnärer.

Byggnaden innehåller även ett mediatek, en multifunktionell teater och en biograf. Här ordnas föredrag och filmer om konst, konserter, verkstäder för barn och vuxna mm. Framtiden får väl utvisa hur verksamheten kommer att utvecklas.

Ansvariga för verksamheten är Słowackiteatern och dess direktör Krzysztof Orzechowski. Han har varit drivande i projektarbetet, som startade för knappt tio år sedan. EU har delfinansierat projektet.

Krzysztof Ingarden är en av Polens främsta arkitekter och har bl a arbetat med Arata Isozaki i Tokyo. Han står också bakom Manggha konstcentrum på andra sidan Wisła mittemot det kungliga slottet Wawel.

Ingarden ligger också bakom Wyspianski-paviljongen (2005) på Allhelgonaplatsen i Kraków – ett av stadens informationscentrum för turister. Även här finns konsertsal och konferenssalar. Centret fungerar också som inköpspunkt för olika kulturevenemang. Man kan tydligt se att samma arkitekt ligger bakom dessa båda byggnader.

Besöker du Kraków framöver, leta dig gärna fram till dessa båda innovativa byggnader, som väl representerar den nya, djärva arkitekturen i Polen.

Text och foto:
Karin Maltestam

Mer information >>