Nya inspelningar: Kulczyk hjälpte Tusk

Jan Kulczyk, Polens rikaste man, har avlidit. Bild: Kulczyk investments.

Miljardären Jan Kulczyk hjälpte Donald Tusk. 
Bild: Kulczyk investments.

Nya inspelade samtal från den hemliga avlyssningen sommaren 2014 fortsätter att sippra ut i medierna.

Den här gången är det Paweł Graś, tidigare talesperson för regeringen Tusk, som fått sin middagskonversation med den senare avlidne miljardären Jan Kulczyk inspelad. Samtalet spelades in i april 2014 och utskriften publiceras nu i den ultrakonservativa veckotidningen DoRzeczy (TillSaken).

Vi har fått opublicerade inspelningar från avlyssningsskandalen, uppger DoRzeczy.

I samtalet klagade Graś över hur skandaltidningen Fakt skrev om dåvarande premiärminister Donald Tusks dotter, modebloggaren Katarzyna Tusk.

Den där jävla tidningen angriper hela tiden regeringen och premiärministern, de är fan i mig helt galna! sade Graś enligt DoRzeczy.

Kulczyk undrade om de hade tagit kontakt med tyskarna – Fakt tillhör den tyska Springerkoncernen – och Graś svarade att det inte gett något.

Jag känner en advokat som är senator, sade Kulczyk då. Han har setts tillsammans med Springers ett par gånger – jag kan bjuda honom och Friede Springer på middag i all vänskaplighet och prata med henne.

Några veckor därefter fick Fakts chefredaktör sparken, vilket DoRzeczy kopplar ihop med det avlyssnade samtalet.

Agnieszka Odanowska, som är talesperson för Springer i Polen säger till wirtualmedia.pl att man inte tänker kommentera DoRzeczys absurda konspirationsteorier.

Att det skulle förekomma politiska påtryckningar mot chefer eller anställda på redaktionen är helt enkelt inte sant, säger Odanowska.

Avlyssningsskandalen briserade sommaren 2014, i god tid före supervalåret 2015. Då publicerade veckotidningen Wprost utskrifter av samtal mellan toppolitiker och ämbetsmän i den högsta förvaltningen, när de var ute och åt middag på Warszawas innekrog Sowa i Przyjaciele. Det var endast politiker från dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen, PO, och polackerna upprördes dels av hur samhällets välbetalda åt och drack gott på skattebetalarnas bekostnad, dels av vilket språk de använde. Men intressanta var också de inblickar i politiken som plötsligt visades upp. Hur till exempel centralbankschefen Marek Belka åtog sig att biträda regeringspartiet i en ekonomisk fråga under förutsättning att finansministern fick sparken. Den han talade med var dåvarande utrikesministern Radosław Sikorski, och finansministern fick avgå någon tid senare.

Den ena inspelningen efter den andra avlöste varandra i medierna, Medborgarplattformens opinionssiffror sjönk och till slut blev Sikorski en sådan belastning för partiet att han fick gå. Premiärminister Ewa Kopacz ombildade sin regering och plockade in nya fräscha namn, men det hjälpte inte. När presidentvalskampanjen kom igång på våren 2015 använde dåvarande oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) avlyssningsskandalen till sin fördel, Medborgarplattformen framstod som en samling goddagspiltar som bedrev politik på krogen.

Ingen middagskonversation där någon PiS-politiker deltagit har redovisats.

Bakom avlyssningen låg en affärsman som ansåg att PO-regeringen utgjorde ett hinder för hans verksamhet.

De mest intressanta middagssamtalen är uppenbarligen avverkade, men det händer alltså fortfarande ibland att enstaka utdrag ur den politiska klassens konversationer kommer till allmänhetens kännedom. (DoRzeczy, Warsaw Business Journal och wB 27 april 16)