Nya polska filmer på Kinoteka

Kinoteka2015

Den 14 oktober 2015 invigs sjunde upplagan av den polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm, arrangerad av Polska institutet, med Papusza, en film om den stora polsk-romska poeten. Filmen har gjort stort intryck och visats några gånger tidigare i Sverige, och förra året utkom en urvalsvolym med Papuszas poesi på svenska. Visningen av Papusza inleds av Lawen Mohtadi. Kinoteka pågår mellan 14 oktober och 8 november på biograferna Sture, Zita, Klara och Rio.

Kinoteka Stockholm presenterar nya polska filmer och består av två delar. Huvuddelen äger rum 14 oktober – 8 november på biograferna Sture, Rio, Klara och Zita. Under den andra delen, Kinoteka on tour, visas polska filmer under oktober-november på andra biografer. Vi har bjudit in en rad prominenta gäster som inleder flera av våra filmvisningar. Visningen av Papusza inleds av Lawen Mohtadi, författare, förläggare och en av regissörerna till den bioaktuella dokumentärfilmen Taikon. Efter visningen samtalar hon med Masio Kwiek, Papuszas vän.

Little Crushes/Małe stłuczki inleds av Andra Lasmanis i samtal med filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt. Polska animationer inleds av Bogusław Żmudziński, festivalen Etiuda & Animas konstnärliga ledare. Teaterregissören Natalie Ringler inleder visningen av Mellan oss är det bara bra eller Metallflickan.

Löftet/Obietnica den 15 oktober är en dyster skildring av hur det går med de mänskliga relationerna i en ungdomsgeneration som lever en allt större del av sina liv på nätet. Komedin Dagisfröken / Pani z przedszkola (16 oktober) är en resa till huvudpersonens barndom där han berättar om sina föräldrars erotiska fascinationer. Den följs av Little Crushes/Małe stłuczki, en cool okonventionell kärlekshistoria, ett triangeldrama där det gäller att skydda sig från kärleken som bara ställer till besvär i livet. Filmen inleds 17 oktober kl.18.00 på Biografen Sture av filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt, bosatt i Malmö. Hon har även arbetat som filmfotograf med den svenska biosuccéen Svenskjävel. Ita kommer att berätta om sitt arbete med de båda filmerna i samtal med Andra Lasmanis, lektor i filmfoto vid institutionen för film och media på StDH. Little Crushes/Małe stłuczki har fått priser på flera internationella festivaler.

Den 17 oktober visar Kinoteka polska animerade filmer, där med fyra timmar med animerade kortfilmer av äldre och nyare datum. 18 oktober visas tre filmer: förstWarszawaupproret/Powstanie Warszawskie kl. 11.30. Sedan visar vi Kebab & Horoskop/Kebab i Horoskop, en absurd komedi om en butiksägare som försöker rädda sitt konkurshotade företag med hjälp av ”marknadsföringsspecialister”, två lurendrejare med pseudonymerna Kebab & Horoskop. Dagens kritikerrosade avslutningsfilm Gudarna/Bogowie berättar den sanna historien om hjärtkirurgen Zbigniew Religa som utförde den första lyckade hjärttransplantationen i Polen 1985. Filmen fick första pris på Polens största filmfestival i Gdynia.

Kinotekas nästa anhalt är biografen Zita. Där visas 20 oktober Warsaw 44/Miasto 44 en spelfilm där historien om Warszawaupproret berättas ur en annan vinkel än i dokumentären några dagar tidigare – båda filmerna har f.ö samma regissör. Den 22 oktober får vi lära känna en annan episod ur Polens historia i den actionfyllda thrillern Influence/Hiszpanka, som med hjälp av fantastiska specialeffekter berättar om hur den berömde pianisten Ignacy Jan Paderewski, sedermera Polens förste premiärminister och utrikesminister, kom till Poznań i slutet av 1918 och inspirerade till ett uppror mot den tyska ockupationen.

Den 8 november kommer Metallflickan eller Mellan oss är det bara bra på Biografen Rio, en filmversion av Dorota Masłowskas satiriska teaterpjäs om tre generationer polska kvinnor som gjorde succé på Teater Galeasen för några år sedan.

I Kinoteka on tour visar till att börja med Cinemateket i Stockholm (27 oktober) och Göteborg (1 november) Jerzy Kawalerowicz 60-talsklassiker Nunnan och djävulen/Matka Joanna od Aniołów i en rekonstruerad digital version. Den internationellt erkände animatören Piotr Dumalas senaste film Flodhästarna/Hipopotamy kommer även att visas som en del i EUNIC Stockholm filmprojektet REX, nya europeiska animationer på Klarabiografen 6–8 november. Den polska programpunkten blir återigen Flodhästarna/Hipopotamy där kvinnor och barn badar i en å. De är i hemlighet observerade av en grupp män.

Inom Kinoteka on tour visar även Uppsala Kortfilmsfestival fem polska filmer: Oczy mojego ojca av Bartosz Blaschke, Obiekt av Paulina Skibińska som presenteras av regissören den 24 oktober, Rogalik av Pawel Ziemilski, Figura av Katarzyna Gondek samt Lato 2014 av Wojciech Sobczyk.

Alla filmer är textade på engelska, utom Papusza som är textad på svenska.

Polska institutet (okt 15)