Nya vindar i politiken

En ny politisk organisation har i söndags sett dagens ljus. Stowarzyszenie NowoczesnaPL (Samfundet ModernaPL – PL som i Polen) bildades i slutet av april och har nu haft sin första kongress i Warszawa.

Ryszard Petru startar en ny politisk organisation, ModernaPL. Foto: Przemek Jahr wikipedia.

Ryszard Petru startar en ny politisk organisation, ModernaPL.
Foto: Przemek Jahr, wikipedia.

Grundare är ekonomen Ryszard Petru, ordförande i Polska ekonomiska sällskapet samt elev och medarbetare till förre finansministern och riksbankschefen Leszek Balcerowicz. Samfundet vänder sig till anhängare av den fria marknaden som inte riktigt känner igen sig i vare sig regeringspartiet POs (Medborgarplattformen) eller oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) program.

Kongressen var tänkt som ett lackmuspapper som skulle känna av stämningen och visa hur många som kunde tänkas stödja NowoczesnaPL. Över 6 000 personer dök upp – mest företagare och unga människor.

Den polska politiken skakas av en enorm kris, för av vilken annan anledning skulle ni vilja komma hit idag för att tala om Polen?, blev den retoriska inledningen på kongressen. En av talarna uppmanade de samlade att sluta ögonen och föreställa sig sina drömmars Polen. Till och med publiken uppfattade det som en något patetisk föreställning

Men det talades också om mer konkreta frågor – att avskaffa arbetslösheten och skapa ekonomiska frizoner.

Ryszard Petru presenterade det politiska programmet. Det påminner något om det vänsterliberala missnöjespartiet Twój Ruchs (Din Rörelse) program. Man vill avskaffa partistödet, begränsa antalet mandatperioder för parlamentariker och införa möjlighet att rösta på internet. Liksom sin läromästare Leszek Balcerowicz förespråkar Petru fortsatt privatisering, förenklad skattelagstiftning, ”förändringar i socialförsäkringssystemet” och ”arbetsmarknadsanpassning av högskolestudierna”.

Petru talade till de unga.

Det är möjligt att skapa ett modernt Polen, sa han. Vi är inte som de gamla partierna som inte orkar någonting och som är trötta efter 25 års regerande. För den unga generation som börjar leva idag är 25 år historia. För den generationen, för oss, börjar Polen idag!

Nu vill han ställa upp i parlamentsvalet som samfund och inte parti.

Folk har dåliga associationer till partier, förklarar han. Enligt en opinionsundersökning i maj skulle NowoczesnaPL få 5% av rösterna vilket gör att det gott och väl kan komma in i parlamentet.

Programmet påminner i mångt och mycket om POs program från 2007 men det handlar om en hardcore ekonomisk liberalism i Balcerowicz anda, säger sociologen Krystyna Szfraniec till Gazeta Wyborcza.

Det liberala PO avfärdar kongressen och uttrycker sin besvikelse över att den härmar PO och tillsätter en nypa populism. Uppstickaren Pawel Kukiz är förstås också kritisk.

Det är de utländska bankernas och korporationernas nya parti, kommenterar han.

Men faktum är att NowoczesnaPL kan bli ett alternativ till PO. Man undviker ideologiska spörsmål och riktar istället in sig på den ekonomiska förnyelse som ska föra Polen närmare Väst.

Den politiska situationen inför höstens parlamentsval är alltså osäker och nya aktörer kommer in på scenen. Ryszard Petru och hans NowoczesnaPL kan bli en av dem.

Dorota Tubielewicz Mattsson