Nynazister gästspelar i Gluszyce

De mest kända nynazistiska rockbanden (nazi-rock) från Ungern, Estland och Tyskland spelar i helgen i Nedre Schlesien. Budskapen från scenen handlar om behovet av att mörda judar, om den vita rasens överlägsenhet och uppmaningar att föra det heliga raskriget.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Polisen har inga planer på att ingripa.

Det är ett slutet evenemang, och därför innebär det inte något brott mot lagen, menar polisen.

På nätet kan man utan problem hitta förtäckt reklam för konserten, utan angivande av var den hålls. Men man kan ringa till arrangörerna för mer information – konserten går av stapeln i Gluszyce utanför Walbrzych i Nedre Schlesien.

Arrangörer av nynazistiska evenemang tar ofta till den manövern för att slippa bevakning av säkerhetspolisen, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Samtliga band som spelar där har kopplingar till den fascistiska internationalen Blood & Honour. Evenemangets höjdpunkt blir den estniska gruppen Preserve White Aryans. Bandets skivor pryds av bilder på till exempel Auschwitzkommendanten Rudolf Hess. De nynazistiska banden Oblęd (Vansinne) och LTW från Wroclaw har stärkt sina kontakter med den ungerska extremhögern. Därför deltar den ungerska gruppen Indulat i evenemanget. Tyskland representeras av två band: Brainstorm och Strafmass, båda kända för att popularisera det nynazistiska partiet NPD. Medlemmarna i Strafmass kopplas av tyska antinazister till en serie överfall på immigranter.

Vad säger polisen om evenemanget? Inte mycket. Det är inte första gången något liknande arrangeras i Gluszyce. Så sent som ifjol spelades där nazi-rock från hela Europa. Polisen är fullt medveten om att konserten förmedla och sprider budskap som strider mot polsk lag. Lika medvetet avstår man från att ingripa eller förhindra. Polisen får visserligen förstärkning från den närliggande staden Legnica men bara för att övervaka ordningen.

Det är ett slutet evenemang som arrangeras av en specifik och hermetisk krets av människor med märkliga åsikter. Men vi tror inte att det kommer att resultera i några hotfulla situationer, förklarar den lokala polisens talesperson Joanna Zyglowicz. Om vi inte får en anmälan om lagbrott lägger vi oss inte i vad som pågår inne i lokalen.

Enligt polsk lag är det straffbart att sprida fascistisk ideologi och uppmana till hat mot andra raser eller nationaliteter. Att offentligt kränka en grupp på grund av dess ras- eller nationell tillhörighet är också straffbart.

Men vet polisen i Nedre Schlesien om det?