Nytt departement för nationell säkerhet

Regeringen ska utökas med ett nytt stort departement – Departementet för nationell säkerhet. Det ska ledas av den nuvarande samordnaren för säkerhetstjänsterna, Mariusz Kamiński, rapporterar tidningen Nasz Dziennik (Vår tidning).

Det nya departementet ska konsolidera såväl civila som militära specialstyrkor, skriver tidningen. Regeringen och ”experter från  regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS)” håller på att arbeta fram ett förslag där Kamiński får utökade befogenheter och blir chef för landets fem säkerhetstjänster.

Enligt PiS är det bra om säkerhetsstyrkorna känner att de övervakas politiskt, skriver Nasz Dziennik.

Förändringarna genomförs efter NATO-toppmötet och Världsungdomsdagarna med påvens närvaro i juli för att omorganisationen inte ska försämra säkerhetstjänsternas kapacitet under den period när väldigt många människor väntas komma till Polen.

Bara namnet på det nya departementet väcker mycket negativa associationer – det anknyter tydligt till det kommunistiska Ministeriet för allmänhetens säkerhet (MBP) vars ökända metoder berövade många människor livet. Inrikesminister Mariusz Błaszczak medger att PiS vill koordinera underrättelsetjänsterna ytterligare, och det är uppenbart att det handlar om en ännu större politisering och ideologisering av specialstyrkorna.

Det kan också handla om en maktkamp mellan Kamiński och försvarsminister Antoni Macierewicz som för närvarande ansvarar för de militära säkerhetsstyrkorna. Båda har redan tidigare visat vad de är kapabla till: redan 1992 lyckades Macierewicz avsätta Olszewski-regeringen med hjälp av sin lustrationspolitik och Kamiński har i egenskap av chef för Antikorruptionsbyrån (CBA) förstört många liv. Båda har använt sin makt för att bekämpa politiska motståndare.

Det blir alltmer tydligt att PiS ”reformarbete” liknar en reaktivering av det kommunistiska systemet i Polen, om än under andra premisser och med andra beteckningar. För när man tänker efter blir det uppenbart att regeringspartiet vill ha tillbaka en stark stat som övervakar och kontrollerar medierna, medborgarna, historien, som lägger beslag på den nationella mytologin och symbolerna, har den totala makten över landet och istället ger folk en falsk känsla av säkerhet och social trygghet. Men till vilket pris?

Dorota Tubielewicz Mattsson