Om det förunderliga Kraków

Kraków – fem steg till är en alldeles utmärkt bok med gott om oväntade uppslag som berikar inte minst Krakówbesöket, skriver Bo Bergman.

Tillsammans ger författarna Staffan Ekegren, Sten Lundberg, Lasse Persson, Clas Thor och Magnus Westerborn sin bild av detta förunderliga Kraków, som står upp till midjan i sin historia och ändå är så öppet mot omvärlden och försöker göra det bästa inför framtiden.

 

Kraków
fem steg till
Five Pieces
Votum 2011.

I en reportagebok om Kraków väntar man sig sevärdheter och lovord.

Kraków – fem steg till inleds med att fem herrar köper var sin randiga kavaj i en outletbutik för att resa till Polen. Transporten från flygplatsen till centrum påminner dem om femtiotalets Sverige. De väljer var sitt hotell och redovisar sina erfarenheter genom att besvara frågor som: Bör man titta under sängen? Borde man haft med sig egna lakan?

Besvikelsen lurar runt hörnet.

Men när de ger sig ut i staden och träffar folk, förstår man varför de velat skriva en bok om Polens forna huvudstad.

Det är fem skickliga skribenter/fotografer som förmedlar sitt Kraków: Staffan Ekegren, Sten Lundberg, Lasse Persson, Clas Thor och Magnus Westerborn i reportagegruppen Five Pieces.

Reportagegruppen Five Pieces i Kraków. Foto: Marek Gadulski.

I sina randiga kavajer har de tagit sig ner till den gamla kungastaden. De flanerar och refererar, pratar med människor och kommer dem nära. Och de fotograferar – ett par av kapitlen består av bilder. Det är ett utmärkt grepp, men jag skulle önskat lite bildtexter till bilderna. Visserligen säger en bild mer än tusen ord, men bara en handfull ord hade varit en informationsvinst.

Texterna berör: jag är ateist men blir gripen av kapitlet om Arka Pana, och jag är inte speciellt djurvänlig men blir engagerad i kapitlet om Rybna 3. Väntat och oväntat dyker upp på menyn, från hejnal, påven, Auschwitz, korv och öl, till tango, manggha och Lenin. Allt är inte fascinerande för alla, men här finns artiklar för de flesta som tycker om en välskriven text och härliga bilder.

Tillsammans ger Five Pieces sin bild av detta förunderliga Kraków, som står upp till midjan i sin historia och ändå är så öppet mot omvärlden och försöker göra det bästa inför framtiden.

Det är en alldeles utmärkt bok med gott om oväntade uppslag som berikar inte minst Krakówbesöket.

Bo Bergman

Läs ett utdrag ur Kraków – fem steg till, Vägen till Arka Pana >>

Boken Kraków – fem steg till kan köpas via Five Pieces hemsida >>