Omvald Kaczyński vill ändra grundlagen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński valdes om med god marginal. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński valdes om med god marginal.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Vid regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) partikonvent på lördagen valdes ordföranden Jarosław Kaczyński om med god marginal – 1008 röster mot 7.

De sju som röstade emot mig visar att vi är ett demokratiskt parti, sade Kaczyński förnöjt.

Han höll ett långt tal där han beskrev partiets väg till makten, och sade att han vill stå i spetsen för partiet i förändringens tid.

Vi ska ta Polen tillbaka till tiden före valet 2011, då PiS förlorade för andra gången, sade PiS-ledaren.

Inför framtiden ville han skapa ett bättre liv för polackerna med likhet inför lagen och samma levnadsstandard över hela landet. Han vill också att utlandspolackerna ska komma hem och föda barn i Polen.

De byten av chefer på myndigheter som partiet genomfört kommer att fortsätta, sade Kaczyński och angav kompetens, integritet och ärlighet som nyckelord. Arbetet på en ny grundlag pågår och en proposition kommer att presenteras så snart som möjligt.

Det är viktigt att visa samhället att det finns ett alternativ, sade han. Den nya konstitutionen kommer inte att kunna genomföras under den här perioden, och därför måste vi vinna nästa val också.

Anledningen till grundlagsändringen är konflikten om Konstitutionsdomstolen, där EU varit mycket kritisk och liksom Venedigkommissionen rekommenderat regeringen att acceptera domstolens utslag. Kaczyński försvarade också president Dudas vägran att svära in de ledamöter som det förra parlamentet valt.

Nu ska vi göra oss av med skadedjuret Balcerowicz politik och låta utvecklingsminister Mateusz Morawiecki ta hand om ekonomin, sade PiS-ledaren hätskt. Leszek Balcerowicz var den som ledde Polen från kommunistisk planekonomi till marknadsekonomi.

Han försäkrade också att Polen kommer att göra sitt bästa för att undvika att EU splittras.

Men EU måste förändras, sade han, det måste vara en union av nationalstater, det är enda möjligheten att förbli stark och ge lika möjligheter för alla. (Polskie Radio och wB 2 juli 16)