Oppositionsledaren misstänks spela under täcket med PiS

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen, PO. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen, PO. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Turbulensen inom det liberala oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) fortsätter. Efter förra veckans utrensningar skriver nu flera parlamentariker i ett brev till partistyrelsen att de lämnar partiet om inte de tre uteslutna, Jacek Protasiewicz, Michał Kamiński och Stanisław Huskowski tas till nåder igen.

En av dem, Michał Kamiński, säger i dagstidningen Rzeczpospolita att partiordföranden Grzegorz Schetyna spelar på två politiska fronter samtidigt – han vill vara oppositionsledare samtidigt som han i tysthet stödjer regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och dess ledare Jarosław Kaczyński. Kamiński hävdar till och med att det skulle ha pågått samtal om en eventuell koalition mellan PiS och PO i Schetynas hemtrakter Nedre Schlesien.

Schetyna framställs som en hämndlysten och komplexfylld person som är mer upptagen av egna fobier än av partiet. Kamiński antyder också att Schetyna skulle ha legat bakom de omfattande avlyssningarna för två år sedan, då flera höga tjänstemäns och politikers samtal spelades in vid besök på en lyxkrog i Warszawa.

Den saken skulle jag vilja utreda, säger Kamiński.

Man skulle kunna tro att Michał Kamiński vill ge igen för uteslutningen, men även andra PO-parlamentariker börjar höja kritiska röster mot partiledaren.

Nuförtiden finns det bara plats för dem som fjäskar för Schetyna i partiet, säger Stefan Niesiołowski. Även han tror att Schetyna vill hämnas för att han en gång i tiden utmanövrerades av Donald Tusk och för att han dessutom förlorat i sin plats som representant för den egna regionen till en annan av de uteslutna, Jacek Protasiewicz.

Så agerar inte en ledare, säger Niesiołowski.

Även förra premiärministern och partiordföranden Ewa Kopacz motsätter sig den senaste tidens händelser.

Medborgarplattformen, som i oktober förlorade parlamentsvalet och idag sitter på oppositionsbänken, har uppenbarligen stora problem. Efter valet trädde Ewa Kopacz tillbaka och Grzegorz Schetyna blev partiordförande. Ingen seriös analys av vad som egentligen orsakade valnederlaget har gjorts, däremot har det blivit uppenbart att det inte finns några nya idéer och inget attraktivt partiprogram. I stället har de inre konflikterna tagit över och partiet håller nu på att splittras. Det är det sista som Medborgarplattformen (PO) behöver om partiet överhuvudtaget ska överleva och vara kapabelt att skapa en stark opposition i parlamentet.

Dorota Tubielewicz Mattsson