Paddeltur genom vattenriket

I nordöstra Polen, runt de Mazuriska sjöarna, finns en del av landets vackraste natur. Området har varit med och tävlat om att bli ett av världens sju naturunderverk men stupat på mållinjen.

Bulletinens fotograf Stanislaw Godula har varit ute och paddlat kajak i det polska vattenriket. Han har naturligtvis också tagit bilder av den mest natursköna kanotleden i landet.

 

Kanotisterna paddlar in i skogslandskapet.

Polens vackraste kanotled anses vara på floden Krutynia i regionen Warmia-Mazury – alltså i vattenriket i nordöstra Polen. Krutynia, som är hundra kilometer lång, ringlar sig långsamt genom det vattenrika naturskyddade skogslandskapet. Naturreservatet ligger i kommunerna Mikolajki och Ruciane-Nida.

In under grenar som sträcker sig ut över Krutynia.

Stilla flyter floden …

I maj i år deltog jag i en exkursion längs den natursköna floden. Fåglarna sjöng, svanar och ankor simmade runt kanoterna, vi såg grå hägrar som stod vakt i vassen längs flodstranden.

Svanar simmade runt kanoterna …

… och följde oss på vägen.

Särskilt mycket vindlingar finns längs flodens mellersta del, bortom varje krök visade sig ett nytt sceneri. Inte minst överraskande var det när vi passerade byn Ukta, där vi paddlade förbi en sauna!

En sauna i det polska vattenriket.

Livräddarna Sebastian Ciborowski och Aneta Ciborowska ansvarade för säkerheten under detta två dagar långa oförglömliga äventyr.

Berättat för
Gunilla Lindberg

Fler bilder från turen:

In i urskogen …

Virvlar i vattnet.

Ljuset bryter in över paddlarna.

Livräddaren Sebastian Ciborowski visar vägen.

Liksom Aneta Ciborowska.

Svanarna är nyfikna på kanotisterna.

Genom dunklet.

Näckrosbladen breder ut sig.

Karta:

Vattenriket ligger i nordöstra Polen, runt och söder om de Mazuriska sjöarna. (Google maps).