Panelen: 50 år efter strejkerna 1956

Sommaren 1956 organiserade hungrande arbetare i Poznan de första strejkerna mot kommunistregimen. Pansardivisioner beordrades ut mot de strejkande. Över 70 personer dödades.

För att fira 50-årsminnet av händelserna 1956, sätter staden Poznan upp Roger Pinks opera Ça ira, som handlar om ett folk i en annan tid — franska revolutionen — som gjorde uppror mot mot hunger och förtryck.

Michal Leszczynski i Warszawa och Sabina Siemaszko i Poznan har fått frågan: – Hur aktuella är strejkerna -56 för polska ungdomar idag?

Gunilla Lindberg

Sabina Siemaszko är översättare och bor i Poznan.

Sabina Siemaszko är översättare och bor i Poznan.

Sabina Siemaszko

Ça ira spelas den 7 juli på Internationella Mässan i Poznan. Valet av platsen är symboliskt: utländska affärsmän och journalister på den internationella mässan i juni 1956 blev vittnen till revolten. Tack vare det fick resten av Europa upp ögonen för förhållandena i Polen.

En del har tyckt att operan borde handla om just Poznanstrejkerna -56. Dirigenten, Janusz Józefowicz, är medveten om att vi ”idag tänker mer på angreppet mot Twin Towers i New York än om franska revolutionen”. Men jag tror att revolutionen i sig är ett universellt koncept och ett sätt att förändra världen. Föreställningens grundidé är människans behov av frihet, och detta har franska revolutionen och händelserna i Poznan gemensamt.

Jag ser fram emot föreställningen som sägs bli mycket spektakulär: strålkastare som når tre km upp i skyn, enastående sångare och körer och arkivmaterial från 1956.

Michal Leszczynski är säljassistent och bor i Warszawa

Michal Leszczynski är säljassistent och bor i Warszawa

Michal Leszczynski

Roger Waters opera Ça ira handlar om franska revolutionen. Det är mycket intressant att en stor folklig frihetsrörelse har har blivit motivet till en opera. Det visar sig att det temat alltid är aktuellt, och kan finna sin plats i varje land.

I Polen bidrog Poznanstrejken 1956 till utvecklingen av medvetandet och den frihetssrörelse som ledde fram till Solidaritet. Jag är glad åt att den sätts upp i Polen idag.