Panelen: Hur är det att leva som ung i Polen idag?

Hur upplever de unga polackerna sitt land och sitt liv? Ola Siemaszko och Sabina Siemaszko fick frågan: Vad tycker ni som unga människor om situationen i Polen idag? Blir det bättre eller sämre med den nye, konservative presidenten Kaczynski?

Sabina Siemaszko är översättare och bor i Poznan.

Sabina Siemaszko är översättare och bor i Poznan.

Sabina Siemaszko

– Jag är definitivt pessimistisk både inför den nye presidenten och inför det styrande partiet, PiS.

Han är intolerant mot homosexuella, han vill ge alla nyfödda ett stort engångsbidrag – jag anser att pengarna ska gå till dem som har det fattigast. Och vi måste göra något åt arbetslagstiftningen: som det är idag kan kvinnor förlora jobbet när de skaffar barn. Man har liknat Kaczynski och hans tidigare parti vid Robin Hood: de vill ta från de rika (företagare osv) och ge mer till de fattiga (de arbetslösa), men de inser inte att det kommer att döda företagsamheten i Polen.

Ola Siemaszko läser arkeologi vid univer-sitetet i Warszawa.

Ola Siemaszko läser arkeologi vid univer-sitetet i Warszawa.

Ola Siemaszko

I Polen är det annorlunda än i länder i väst.

De människor som styrde landet under kommunisttiden utgör nu den politiska vänstern. Därför har vi ingenting annat att välja på än postkommunisterna och högern.

Jag är glad åt att de människor, som under 80-talet kämpade för friheten äntligen kommit till makten i vårt land, efter alla dessa år av postkommunistiskt styre.