Panelen om uppståndelsen kring Madonnas show

Den 15 augusti i år, på Marie Himmelsfärds dag,  framträdde den amerikanska popsångerskan Madonna i Warszawa.

Högerkatolska grupper protesterade månader i förväg och krävde att regering och president skulle stoppa den ”antikristna” sångerskan.

Frågan till Bulletinens ungdomspanel är: Vad tycker ni om stormen mot Madonnas show?

Katarzyna dawczyk, studerar journalistik

Katarzyna dawczyk, studerar journalistik

Katarzyna Dawczyk – studerar journalistik

Det var väntat att Madonnas konsert skulle möta protester eftersom det alltid blir protester mot popkultur med religiösa inslag. Skandal är en del av Madonnas show och många katoliker ville inte att hennes konsert skulle hållas på en helgdag som är tillägnad Jungfru Maria.

Jag tror att organisatörerna avsiktligt har förlagt konserten till en religiös högtid – en av deras reklamsloganer lydde: Det finns bara en Madonna, vilket stötte katolikerna. För mig verkar det omöjligt att gå till kyrkan och konserten på samma dag, eftersom kyrkans och Madonnas värdegrund är helt olika. Men jag har inte själv sett någon av hennes shower, jag är inte intresserad av den sortens musik.

Jag tycker inte att man ska skada andra människors känslor eller tro. Organisatörerna skulle ha tänkt på att det inte är bra att ta risken att ha en konsert på en dag som är så viktig för en del människor i vårt samhälle. Och upprördheten var mycket stor i Polen den här gången när människor grälade om vem som hade rätt.

Jag ger verkligen organisatörerna skuld för all uppståndelse i samband med Madonnakonserten. De borde helt enkelt ha valt en annan dag. Men jag antar att det var ett medvetet val eftersom de visste att det skulle bli protester och att det skulle bli bra reklam för konserten. Tyvärr ännu ett exempel på att pengar vinner över någons religiösa övertygelse.

Łukasz Wesołowski

Łukasz Wesołowski

Łukasz Wesołowski – Key Account Manager i Warszawa

Jag är inte religiös, så det är svårt för mig att svara. Men som jag ser det handlar uppståndelsen kring Madonnas konsert om effektiv marknadsföring. Biljetterna till konserten gick inte precis åt som smör i solsken, så sent som dagen före konserten gick det att köpa biljetter.

Två dagar före konserten fick aktiva fans 100 biljetter var – gratis! Om jag minns rätt organiserades det av en radiostation.

Madonna var kontroversiell på 1980-talet. Idag är hon för gammal för att uppföra sig som en Lady Gaga. Hon är Queen of Pop, inte någon liten sångerska som måste visa brösten för att sälja fler skivor.

Jag tror att de som organiserade konserten valde datum medvetet och jag hoppas att de som gick dit hade mycket nöje, och hoppas att de som protesterade mot den inte låter lura sig av marknadsföringstrick i framtiden.

Sabina Siemaszko

Sabina Siemaszko

Sabina Siemaszko – översättare i Poznan

Vi är inte katoliker, så jag är ingen typisk representant för den polska opinionen när det gäller Madonnas konsert på en religiös helgdag.
Maria är ju Jesu moder men ingen gud, men man ska inte be till henne eller dyrka henne, som Gud sade i det första budet: Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig. Som jag ser det bryter man i Polen mot första budet: Maria tillbes och dyrkas …

Dessutom inrättades denna Himmelsfärdshelg så sent som i mitten av 1900-talet – ingenting i Bibeln talar om detta. Då kom påven plötsligt på att Maria måste ha hämtats upp till himlen – det var ju otänkbart att Kristi moder dog och att hennes kropp lämnades att förmultna. Två tusen år efteråt …

Datum för konserten valdes nog inte av illvilja eller med avsikt, antagligen var det enda möjligheten att få Madonna till Polen.

I ett fritt land bör alla kunna välja om man vill gå på konsert eller till kyrkan eller bådadera. Annars är vi tillbaka i tiden före 1989 när man borde se på 1-majtåget i stället för att gå till kyrkan på första maj. Dessa högerkonservativa politiker o.s.v som slogs för oberoende tycks ha glömt hur det var och försöker nu tvinga sitt system av övertygelse och värden på andra. Vilken ond cirkel!

Madonna är känd för att använda religiösa symboler i sin popmusik. Det är en annan fråga om hon respekterar allas religiösa känslor med sina videor, men var och en väljer själv om man vill lyssna på Madonna eller inte.

Jag är helt övertygad om att Maria skulle vara mer ledsen över den Mariakult som har vuxit fram i vårt land än över Madonnas konsert den 15 augusti.