Panelen: Vilken polsk filmskapare är störst idag?

Polsk film anses ha gått igenom en kris de senaste åren. Det har inte funnits någon värdig arvtagare till Wajda och Kieslowski. Men det görs ju film…

Bulletinen ställde frågan: Vilken polsk filmskapare är störst idag, och varför? Svaret blev förvånande enstämmigt: Krzysztof och Joanna Krause.

Gunilla Lindberg

Katarina Stoltz är fotograf och bor i Warszawa

Katarina Stoltz är fotograf och bor i Warszawa

Katarina Stoltz

Jag såg Plac Zbawiciela häromdagen, regisserad av paret Krzysztof Krauze och Joanna Kos-Krauze. Deras filmer handlar om riktiga människor med riktiga problem. Rollerna spelas av skådespelare som inte är så kända.

Många polska filmer berättar om verkligheten genom humor, men det finns ett stort behov av att se verkligheten gestaltad med allvar. Med paret Krauzes socialrealistiska berättarstil har Plac Zbawiciela blivit en mycket sevärd film.

Michal Leszczynski är säljassistent och bor i Warszawa

Michal Leszczynski är säljassistent och bor i Warszawa

Michal Leszczynski

Jag anser att årets bästa polska filmregissör är Krzysztof Krauze därför att han har gjort en mycket bra film, Plac Zbawiciela, som hade premiär i början av september.

Filmen är en autentisk berättelse om en familj i vår tid och vi kan se problem som är relaterade till kriserna i en modern familj.

Krauze är en av Polens mest berömda regissörer.

Sabina Siemaszko är översättare och bor i Poznan.

Sabina Siemaszko är översättare och bor i Poznan.

Sabina Siemaszko

Krzysztof Krause. Han har en avsikt med sina filmer. Hans senaste film Plac Zbawiciela skildrar kvinnors svåra situation i Polen: nu ska de liksom männen göra karriär. Samtidigt vilar hela ansvaret för hem och barn på kvinnorna. Krauze säger att han gjorde filmen för att han är förfärad över de krav som ställs på polska kvinnor idag: de måste arbeta och ska samtidigt vara vackra och ta hand om hem och barn.