Parlamentariker hotar politisk reporter

När har den kontroversiella journalisten Justyna Dobrisz-Oracz på TVP 1 semester, undrar PiS-parlamentarikern Krystyna Pawlowicz och antyder att den nya regeringen kommer att se till att hon får sparken.

När har den kontroversiella journalisten Justyna Dobrosz-Oracz på TVP 1 semester, undrar PiS-parlamentarikern Krystyna Pawlowicz och antyder att den nya regeringen kommer att se till att hon får sparken.

Parlamentarikern Krystyna Pawłowicz, känd för sina kontroversiella uttalanden, har i ett inlägg på Facebook kommit med förtäckta hot mot en tv-reporter som bevakar polsk inrikespolitik.

Krystyna Pawłowicz. Foto: Lukass Plewnia, wikipedia.

Krystyna Pawłowicz.
Foto: Lukas Plewnia, wikipedia.

När går den kontroversiella reportern Justyna Dobrosz-Oracz på semester, undrar Pawłowicz,som tillhör det nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa).

Det är dags att vila upp sig från det där jobbet. Till hösten blir de nya makthavarna tvungna att att ta hand om er hälsa (d.v.s avlägsna er från jobbet), skriver hon.

Inlägget tolkas som hot mot en politisk reporter i den statliga tv-kanalen TVP. Det är inte helt klart vad som föranlett reaktionen mot Dobrosz-Oracz.

Pawłowicz erbjuder sig sedan att betala för att Dobrosz-Oracz ska kunna gå en kurs i journalistik vid Mediehögskolan i Toruń, som ingår i den ökände fader Rydzyks medieimperium.

Pawłowicz vill alltså att journalister ska ansluta sig till det ultranationalistiska, populistiska och antisemitiska budskap som Rydzyks medier (Radio Maryja och Telewizja Trwam) förmedlar. Om de inte vill skickas på obligatorisk semester.

Krystyna Pawłowicz syns mer i medierna sedan det blivit klart att hon står på PiS vallista. Och det är kanske bra med tanke på att hennes uttalanden så tydligt avslöjar vilken politik partiet kommer att föra.

Tillsammans med den planerade mediereformen som wB tidigare skrivit om blir det alltmer uppenbart att PiS vill med hjälp av utrensningar få kontrollen över medierna och därmed styra informationsflödet i Polen.

Något att fundera på innan man går till vallokalen den 25 oktober?

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS politik blir slutet för de polska medierna >>