Partiekonomi i upplösning

TRs ledare Janusz Palikot. Bild: Wikipedia.

TRs ledare Janusz Palikot.
Bild: Wikipedia.

Partiet TRs (Din Rörelse) parlamentariska klubb har upphört att existera. Det meddelade partiets nya talesperson Michal Kabacinski vid en presskonferens på torsdagen. Upplösningen av klubben skedde på initiativ av partiledaren Janusz Palikot.

Tillsammans med tolv andra parlamentariker har jag lämnat klubben. Vi gjorde det för att få slut på detta pinsamma spektakel, när parlamentariker efter parlamentariker lämnar klubben och jag måste förklara deras agerande istället för att koncentrera mig på valprogrammet. Det blir en återgång till det ursprungliga läget, förklarade Palikot.

En parlamentarisk klubb måste ha minst 15 medlemmar, och efter den senaste tidens uttåg ur partiet når TR inte upp till det. Nu missar resten av partiet privilegier som eget kontor i parlamentsbyggnaden och medel för att driva klubben.

Det slutgiltiga slaget mot partiet och Palikot kom i onsdags då partiets talesperson Andrzej Rozenek lämnade alla sina uppdrag. På så sätt ville han och flera andra protestera mot ”ouppklarade ekonomiska oegentligheter”. Mera bestämt handlade det om att partiet låtit bli att betala sociala avgifter för klubbens anställda. Rozenek försäkrade dock att han tänka stanna kvar inom partiet.

Partiledaren Palikot har utsett Jerzy Borkowski till partiets nya vice ordförande och Michal Kabacinski till partiets talesperson.

Under onsdagskvällen publicerade Palikot två dokument på sitt Twitter konto: ett intyg om att partiet inte ligger efter med betalningen av de anställdas sociala avgifter samt en anhållan till polska försäkringskassan om att häva spärren på partiets bankkonto i samband med inbetalningen.

Palikot medgav dock att det förekommit förseningar i inbetalningar till försäkringskassan.

Dorota Tubielewicz Mattsson