Påskliljan – symbolen för judarnas kamp

Påskliljesymbolen – till 72-årsminnet av gettoupprorets utbrott. Foto: Polin, Museet för de polska judarnas historia.

Påskliljesymbolen – till 72-årsminnet av gettoupprorets utbrott.
Foto: Polin, Museet för de polska judarnas historia.

På söndag den 19 april infaller 72-årsdagen av gettoupproret i Warszawa*. Då kommer 850 volontärer att dela ut påskliljor av gult papper med information om upproret till alla förbipasserande.

Det är Polin, Museet över de polska judarnas historia, som arrangerar bildningsaktionen ”Påskliljor”, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Påskliljeaktionen genomfördes första gången i april 2013. De gula pappersblommorna, som utvikta påminner om davidsstjärnan, har skapats av den unga konstnärinnan Helena Czernek. Blommorna ska fästas vid kläderna och symboliserar inte bara minne och respekt för alla dem som deltog i upproret utan även hopp om att deras gärning aldrig ska glömmas.

I många år fick Marek Edelman, den siste ledaren för upproret i Judiska stridsorganisationen (Zydowska Organizacja Bojowa), den 19 april påskliljor av en anonym person. Och varje år brukade han lägga ner en bukett påskliljor vid Monumentet över gettots hjältar. Edelmans vänner, bekanta och även andra människor fortsatte traditionen efter hans död, och påskliljan har blivit en inofficiell symbol för upproret i Warszawagettot.

Många av volontärerna är skolungdomar men flera andra organisationer deltar också i aktionen, som officiellt stöds av skolminister Joanna Kluzik-Rostkowska. Kända skådespelare och tv-personligheter ställer också upp för påskliljekampanjen.

De officiella högtidligheterna äger rum på söndag den 19 april vid monumentet över gettots hjältar. Deltagarna kommer därefter att gå till Umschlagplatz**.

Dorota Tubielewicz Mattsson

*Upproret i Warszawas getto bröt ut den 19 april 1943, då underjordiska judiska väpnade förband tog till vapen. Det var den första stora väpnade aktionen i en stad i det ockuperade Europa. Den direkta anledningen var likvideringen av gettot, d v s de judiska invånarna deporterades till dödsläger. Upproret pågick till mitten av maj.

**Umschlagplatz – den uppsamlingsplats i gettot där den judiska befolkningen lastades ombord på järnvägsvagnar för transport till olika förintelseläger.

Vik din egen påsklilja >>