PiS känner segervittring

Nu står Polen inför stora förändringar, och idag  ska vi förbereda oss på den goda förändringen. På att vårt land efter valet – och vi räknar med seger – verkligen förändras och på att Polen blir bättre på alla sätt och vis. För att en sådan förändring ska bli möjlig behöver vi ett program! Det sade PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski, när partiet på fredagen inledde sitt konvent inför höstens parlamentsval.

Jag är helt övertygad om att att vi är redo när valkampanjen  kommer igång på allvar. Vi ska ha färdiga förslag på allt det vi vill förändra i Polen, för Polens och polackernas bästa. Så att Polen består, sade han.

Nästa viktiga talare var Jaroslaw Gowin, avhoppare från regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) som visserligen inte medlem är i PiS men representerar det konservativa Polska Razem (Polen Tillsammans). Gowin talade om en ”stor polsk kupp” och om vägen till ett ”maktövertagande”. Därmed kan man utgå från att de konservativa partierna lojalt kommer att bistå PiS i kampen om regeringsmakten och räknar med att delta i maktutövandet efter parlamentsvalet i höst.

Under tre dagar kommer politiker från de konservativa PiS, Polska Razem och Solidarna Polska (Solidariska Polen) att diskutera det politiska program som ska föra dem till makten.

Det intressanta är att Kaczynski har nämnt att konventet ska hjälpa politiken att ”återfå den saklighet som den behöver”. Det varit illa ställt med den saken ända sedan kommunismens fall 1989, och i synnerhet de senaste åren, menar han, med politiska utspel och jippon i stället för sakliga diskussioner. Politiken har hamnat utanför sin riktiga miljö och förlorat sitt innersta väsen.

Vi måste återinföra normaliteten i det politiska livet, sa han.

Det är svårt att inte instämma i vad Kaczynski säger. Problemet är bara att det framför allt har varit hans politiska kumpaner som introducerade det primitiva, ofta vulgära, långt ifrån sakliga och aggressiva tonläget i den politiska debatten. Och bara några minuter senare och på samma konvent i Katowice hördes röster som medvetet spelade på rätt så primitiva känslor och som bara syftade till att förtala den politiska motståndaren.

Specialister har uppmärksammat att POs politiker ytterst sällan använder ordet ”Polen”, sade PiS-parlamentarikern Patryk Jabki. Skäms de för det? Jag vet hur ni känner det men jag är stolt över att vara polack. Och jag är övertygad om att vi kommer att lyfta Polen och precis som i Herberts dikt gå framåt ”rakryggade bland de som ligger på knä”. Jaki känner uppenbarligen till Herberts poesi ganska ytligt och förstår inte riktigt budskapet i den.

Om Kaczynskis närmaste medarbetare inte lyssnar på vad han säger hur ska man då förvänta sig att andra PiS-politiker ska göra det?

Budskapet i Kaczynskis ord går tydligen inte fram, inte heller budskapet i Herberts dikt.

Dorota Tubielewicz Mattsson