PiS kritiseras inifrån

EU-parlamentarikern Kazimierz Ujazdowski. Foto: Ujazdowski.pl

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och ledaren Jarosław Kaczyński bär skulden till de senaste dagarnas parlamentariska kris. Det säger partiets EU-parlamentariker Kazimierz Ujazdowski till TVN.

I valrörelsen utlovade PiS politisk dialog, förståelse för andras åsikter och respekt för oppositionens rättigheter. Men de metoder vi tillämpar nu går stick i stäv mot vad vi lovade väljarna, säger han.

Ujazdowski menar att allt annat skulle ha runnit ut i sanden om PiS inte hade kommit med den absurda iden att begränsa riksdagsjournalisternas tillgång till information och om talmannen av oförklarliga skäl inte hade stängt av en av oppositionens parlamentsledamöter. Om man hade backat ett steg hade det inte funnits någon anledning att ockupera talarstolen i parlamentets plenisal.

Ujazdowski, som var kulturminister i den förra PiS-regeringen (2005–2007), antyder att den upphetsade stämningen skulle kunna dämpas om Marek Kuchciński får lämna talmansposten.

Han tycks inte klara av plenisalen och debatterna. Det har funnits talmän tidigare som fått agera under svårare omständigheter och som ändå kunnat hantera situationen, konstaterar EU-parlamentarikern.

Ujazdowski har varit kritisk mot regeringspartiets politik ända sedan maktskiftet förra året. Han har bland annat kritiserat regeringens agerande mot Konstitutionsdomstolen och försöken att ”förstöra dess oberoende”. Han har också varit kritisk mot utrikesminister Witold Waszczykowski, vilket resulterade i en reprimand av självaste partiordföranden Jarosław Kaczyński. Därefter uteslöts han ur partiets politiska kommitté.

En annan PiS-politiker kommer också med kritik mot det egna partiet.

Det är inte lätt att förstå det som hände, och det hade inte behövt bli så här, säger Krzysztof Łapiński till Radio Zet. På en skala från 1 till 10 ligger min förståelse för partiets agerande på 2.

Till och med Jarosław Gowin, biträdande premiärminister och utbildningsminister, tog mod till sig och konstaterade i Radio Kraków att politiker inom den enade högern nu borde fundera över sitt ansvar för den uppkomna situationen. Han avsåg dock enbart begränsningen av journalisternas tillträde till parlamentet.

Gowin, som ursprungligen var med i Medborgarplattformen (PO) och justitieminister, lämnade partiet och grundade en egen politisk formation. Nu ingår han i PiS-regeringen som skulle samla alla betydande krafter på högerkanten.

Det finns alltså tecken som tyder på att PiS-politikerna och deras allierade börjar bli medvetna om konsekvenserna av regeringspartiets agerande. Några i partiet och regeringen börjar hysa vissa tvivel om den ”goda förändringen”.

Dorota Tubielewicz Mattsson