PiS och Caracale-affären

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Det liberala oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) kräver att åklagarmyndigheten omedelbart inleder en förundersökning om vilken roll försvarsminister Antoni Macierewicz och hans rådgivare haft i förhandlingarna om köpet av franska Caracale-helikoptrar. I synnerhet handlar det om Smolenskutredaren Wacław Berczyński som stoltserade med att ha ”tagit kål” på kontraktet. Han följde med försvarsministern till Frankrike och deltog i samtalen, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Förhandlingarna med Frankrike inleddes av den förra regeringen som ville köpa 50 Caracale för 13 miljarder zloty (ca 30 miljarder kronor). Den nuvarande PiS-regeringen har rivit upp samtliga överenskommelser.

Enligt oppositionen hade försvarsminister Macierewicz nära medarbetare från Smolensk-kommissionen ett finger med i spelet – Wacław Berczyński, multimiljonären från USA med band till det amerikanska Boeing-företaget var chef för kommissionen, och Kazimierz Nowaczyk hade en nyckelroll som fysiker. Sist men inte minst var det Macierewicz kontroversielle och omskrivne assistent Bartłomiej Misiewicz (tidigare lagerarbetare på ett apotek).

Det mest intressanta spåret är emellertid Berczyński. I en intervju med Dziennik Gazeta Prawna sa han att han var regeringens utsände när det gällde helikoptrarna, och att det var han som ”tog kål på Caracale”. Efter den intervjun försvann han plötsligt från Polen.

Försvarsdepartementet dementerar visserligen uppgiften om att Berczyński skulle ha haft någon fullmakt från Macierewicz och hävdar att han inte haft något inflytande på förhandlingarna men Berczyński var bevisligen med Macierewicz i Paris under hans samtal med Frankrikes försvarsminister i februari 2016.

I över tjugo år har Berczyński arbetat för den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing, som både finansierat hans studier och beviljat honom stora lån. Försvarsdepartementet har nyligen och utan sedvanlig upphandling köpt tre flygplan för 2 miljarder zloty (ca 5 miljarder kronor) av Boeing.

Försvarsdepartementet har uppenbara svårigheter med att förklara varför Berczyński fått tillgång till hemligstämplade dokument om köpeförhandlingarna med Caracale.

Berczyński, Nowaczyk och Misiewicz fick enligt Wyborczas källa över 20 000 sidor dokumentation som de kopierade tills ”departementets samtliga skrivare pajade”. Försvarsministern blev varnad om vilka juridiska konsekvenser kopiering av hemligstämplad dokumentation kan få men ingrep inte.

Vi kan inte tillåta att en affär på 13 miljarder zloty bara rinner ut i sanden, sägen oppositionen och kräver omedelbara åtgärder.

Men det handlar inte bara om ekonomi – vilken trovärdighet har ett av landets viktigaste departement som lämnar ut och kopierar hemliga förhandlingsdokument från ett företag?

Det populistiska och ultrakonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa talar gärna och mycket om hederlighet, lag och rättvisa. Men allt oftare kommer uppgifter om svågerkorruption, maktmissbruk och personliga vendettor inom partiet och regeringen. Macierewicz polare som gräver i hemligstämplade dokument och kopierar dem är bara ett exempel på möjlig korruption på hög nivå. Det kan vara toppen på ett isberg. Caracale-affären kommer vi nog tillfälle att återkomma till fler gånger.

Dorota Tubielewicz Mattsson