PiS och verkligheten

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski underkänner valet av Donald Tusk till Europeiska rådets permanenta ordförande. Han menar att valet var förfalskat och hävdar att expertutlåtanden bekräftar detta.

Enligt den europeiska lagen kan valet ifrågasättas, sade Waszczykowski i TVN.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Det var bara Polen som röstade emot Tusk i valet. PiS-regeringens egen kandidat, Jacek Saryusz-Wolski förlorade stort – 27:1.

Enligt Waszczykowski berodde nederlaget på att ”dubbla standards” råder inom EU.

Man släppte inte fram vår kandidat under förevändning att det måste råda enighet om kandidaterna, sade han. De 27 länderna tillfrågades aldrig om de var för eller emot eller kanske önskar lägga ner sin röst.

Det går att bevisa att valet var förfalskat, säger Waszczykowski, som ska presentera sina expertutlåtanden för premiärminister Beata Szydło.

Sedan får regeringen avgöra om det är värt att ta strid för för, säger utrikesministern. Betydelsen av valet är ju marginell, ordförandens rang är ringa.

Biträdande utrikesministern Konrad Szymański har lite generat kommenterat sin chefs ord.

Enligt mig finns det ingen rättslig grund för att ifrågasätta valet, det genomfördes effektivt om än med ett politiskt fel, sade han försiktigt. Jag vet inte vad utrikesministern kan ha menat med att valet var förfalskat. Rent juridiskt var det oantastligt.

Samtidigt påpekade Szymański att Polens förtroende för EU har naggats i kanterna.

Om det uppstår problem som kräver uppoffringar så är viljan och beredskapen på uppoffringar mindre nu än förr, eftersom vår åsikt ignorerades, sa han.

Det är uppenbart att utrikesdepartementet har en egen världsbild; en världsbild som har föga gemensamt med verkligheten. Där styrs världsalltet av konspirationer och sammansvärjningar vars yttersta mål är att skada Polen. Och Polen ska – sin messianistiska tradition trogen – frälsa Europa genom att opponera sig mot resten av EU.

Men om nu valet var förfalskat – varför blev Tusk gratulerad av president Andrzej Duda? Varför skakade premiärminister Beata Szydło hand med honom vid helgens möte i Rom?

Man kan inte låta bli att undra om PiS-regeringens inkompetens inte nått sin kulmen. De senaste opinionsmätningarna visar på en radikal sänkning av väljarsympatier för det styrande partiet. Polackerna börjar kanske inse att de utnyttjas i ett makabert skådespel som inte kommer att sluta väl vare sig för dem eller för landet. Regeringen gör allt som står i dess makt för att marginalisera och förlöjliga Polen internationellt. Till och med PiS-väljarna tycks börja få upp ögonen för detta sorgliga faktum. Och allt fler ställer sig frågan vart Polen är på väg och vad regeringen egentligen håller på med.

För regeringspartiet Lag och Rättvisa är hela verkligheten förfalskad. Dessvärre bygger regeringspartiets bild av verkligheten på ideologiska teser och på tillfälliga och dagsaktuella direktiv från partiordföranden Kaczyński.

PiS verklighet börjar alltmer likna den partistyrda verkligheten från kommunisttiden.

Dorota Tubielewicz Mattsson