PiS säger nej till Bartoszewski-monument i Sopot

Władysław Bartoszewski. Foto: Mariusz Kubik, wikipedia.

Władysław Bartoszewski. Foto: Mariusz Kubik, wikipedia.

Den legendariske frihetskämpen från andra världskriget, Władysław Bartoszewski, under många år den sedan som med varsam hand höll i de allt bättre relationerna med Tyskland, var också hedersmedborgare i staden Sopot. Nu, något år efter hans död, finns planer på att hedra hans minne med ett monument i staden. Projektet stöds av borgmästaren, Jacek Karnowski, och av KOD (Kommittén för demokratins försvar). Men inte av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Bartoszewski är en obestridd moralisk auktoritet. Som diplomat, politiker, journalist och en Rättfärdig bland folken (en utmärkelse från staten Israel eget liv skyddade judar under andra världskriget stod han för demokratiska och ansvarsfullhet. Vanlig mänsklig anständighet och rättfärdighet var hans rättesnöre.

Bland bidragsgivarna i den insamling som ska finansiera projektet finns många forna oppositionella, politiker som förre presidenten Bronisław Komorowski, förre utrikesministern Radosław Sikorski och senatens förre talman Bogdan Borusewicz. Bidrag strömmar in från hela landet och även från andra länder. Hur monumentet ska utformas avgörs i en tävling, och när det blir färdigt beror på hur mycket pengar man lyckas samla in. En lämplig plats väljs ut i samråd med Bartoszewskis familj.

Vi vill att allt från början till slut ska ske i en vänlig och värdig atmosfär, säger en av initiativtagarna, Krzysztof Kolarz.

Men lokala PiS-politiker säger alltså nej, de anser att initiativet har klara politiska undertoner.

Bartoszewski har förolämpat PiS, och därför är det oetiskt att hedra honom med ett monument, säger Piotr Meler. I slutet av sitt liv utnyttjades han av oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) i den politiska kampen, och nu fortsätter efter hans död.

En annan PiS-are, Jerzy Hall, säger rent ut att när KOD är initiativtagare till projektet kan inga hedervärda skäl ligga bakom, säger han.

Władysław Bartoszewski var emellertid inte en person som lät sig utnyttjas. Hans tydliga livsfilosofi – det är värt att vara anständig – och hans livsverk talar för sig själva.

PiS skymfade och kränkte den åldrige Bartoszewski redan under hans livstid. Att partiet nu enhälligt avvisar ett monument till Bartoszewskis minne talar också sitt tydliga språk. Anständighet, moraliska auktoriteter och etiska värden är ointressanta om de inte kan kopplas till PiS egen märkliga ideologi.

Man kan vara så gott som säker på att den vänliga och värdiga atmosfär som initiativtagarna vill skapa kommer att förstöras och att fina projektet kommer att besudlas av rättrogna men inte så kloka PiS-politiker i Sopot.

Dorota Tubielewicz Mattsson