Demokratin dör i Polen

Regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa) valde på onsdagen fem nya domare till Konstitutionsdomstolen (KT). Omröstningen i parlamentet skedde under protester från oppositionen.

Den parlamentariska debatten – även om det är svårt att kalla det debatt – var högljudd och tumultartad. Oppositionspartierna PO (Medborgarplattformen), Nowoczesna (Moderna) och PSL (Bondepartiet) satt i sina bänkar och skanderade ordet ”författningen”.

Snart är det den 13 december. Minns ni vad som hände då? undrade Solidaritetslegenden Henryka Krzywonos i ett känslosamt anförande, och påminde om den 13 december 1981 då kommunistregimen införde krigstillstånd för att kväsa den demokratiska oppositionen.

Med grundlagen i handen ropade hon från talarstolen: Den här är ingenting vi fått i present. Vi har kämpat oss fram till den. Jag bönfaller er att inte förstöra den nu!

Svar på tal fick hon av PiS-parlamentarikern Stanislaw Piotrowicz, som var åklagare under kommunisttiden.

PiS inför nu parlamentarisk ordning i landet och vi har polackernas stöd, sade han.

Nationens bästa står över lagen. Även över konstitutionen! sade Konrad Morawiecki från Kukiz’15 – med en upprepning av sitt en vecka gamla och nu beryktade påstående. Morawiecki var under kommunisttiden en framstående företrädare för den demokratiska oppositionen.

Flera parlamentariker ställde frågor som talmannen, Marek Kuchciński från PiS, ignorerade.

Det förekom ingen presentation av kandidaterna och deras tidigare meriter.

Så röstades de fem nya domarna i Konstitutionsdomstolen igenom med PiS majoritet och stöd från enstaka (!) parlamentariker från Kukiz’15.

Samtliga domare har direkta kopplingar till PiS, partiledaren Jarosław Kaczyński eller de komprometterade sparkassorna, som PiS tagit under sina vingars skugga.

Utanför parlamentet pågick två demonstrationer. Under parollen ”Bort med tassarna från Konstitutionsdomstolen!” svarade unga jurister på frågor om den juridiska situationen som nu framkallats av parlamentets förehavanden. Mot dem demonstrerade PiS-anhängare som kallade Konstitutionsdomstolen för Prostitutionsdomstolen.

Fyra av de nya domarna hann sväras in under natten av den flinke presidenten Andrzej Duda. Enligt landets jurister kan han komma att ställas inför riksrätt för sitt agerande.

Än en gång kan man konstatera att marionetten Duda inte klarat att behålla sin integritet och oberoende. Den reella och totala makten i Polen innehas av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.

De nya domarna har redan inställt sig på sin arbetsplats trots att lagen träder i kraft först om några dagar. Men idag ska Konstitutionsdomstolen avgöra om PiS agerat i enlighet med grundlagen när man ogiltigförklarade den förra regeringens domarutnämningar och i stället valde nya ur de egna leden.

Den polska demokratin dör inför våra ögon.

Dorota Tubielewicz Mattsson