PiS vill ändra debattbestämmelser

Efter söndagens valdebatt i tv – som enligt de politiska kommentatorerna vanns av president Bronisław Komorowski – blev det bråk om villkoren för debatt nummer 2, som planerad till den 21 maj. Alla hittills överenskomna regler för debatten ifrågasätts nu av utmanaren Andrzej Dudas parti, PiS (Lag och Rättvisa).

Därmed uppstår frågan om det överhuvudtaget blir någon mer tv-sammandrabbning mellan kandidaterna.

På måndagen diskuterades villkoren på tv-stationen TVN, som arrangerar debatten. Dudas kampanjchef Beata Szydło mötte Komorowskis rådgivare Jerzy Smolinski och Szymon Milczanowski.

Enligt tidigare beslut skulle debatten skulle vara i 70 minuter och bestå av tre delar: journalisternas frågor om utrikes- och säkerhetspolitiken, socialpolitiken och näringspolitiken. I slutet av varje del skulle kandidaterna ställa frågor till varandra.

Först och främst vill PiS att kandidaterna ska ha en och en halv minut på sig att svara i stället för en, som tidigare sagts. Förmodligen därför att Duda under första debatten hade svårt att hålla sig till den avsatta tiden.

PiS kräver också att debatten ska hållas utan publik, antagligen för att undvika bråk utanför studion. Regeringspartiet PO (Medborgarplattformen), som representerar Komorowski, har accepterat och skrivit på protokollet.

Därefter ansåg Szydło att hon först måste diskutera villkoren med sin stab och med Duda. Hon lämnade TVN och återkom efter några timmar i sällskap med förre PiS-parlamentarikern och högermannen Jacek Kurski.

Och han vände upp och ner på alla tidigare överenskommelser genom att föreslå att journalisterna bara skulle hälsa kandidaterna välkomna och sedan under 70 minuter låta dem ställa frågor till varandra.

Det skulle vara en regelrätt munhuggning. Det kunde vi inte gå med på. Det är tydligt att PiS letar efter en förevändning för att slippa debatten av rädsla för att förlora igen, säger en av Komorowskis stabsmedlemmar till Gazeta Wyborcza.

Andrzej Duda skriver på Twitter att villkoren är tuffa men att han beordrat sin stab att acceptera dem. Polackerna förväntar sig denna debatt, skriver han.

Det slutgiltiga beslutet huruvida debatten kommer att hållas eller inte fattas senare under måndagskvällen.

Dorota Tubielewicz Mattsson