Podden som retar trollen

Ted Bergdahl och Magda Domeradzka gör Polenpodden tillsammans. Foto: Ted Bergdahl

Polenpodden fyller fem år i år. Redan från början var tanken att ge en mer varierad bild av Polen än den man ser i traditionella medier och under de gångna åren har Podden tagit upp en rad aktuella och ibland brännande ämnen som poddvärdarna Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka avhandlar med varandra eller med någon gäst. 

Podden, som snabbt nådde tusentals lyssnare, har också en Facebooksida, där lyssnarna ibland hetsigt diskuterar både innehåll och åsikter. 

Totalt har de (i skrivande stund) 85 poddavsnitten laddats ner en bit över 80 000 gånger och varje utgåva har i genomsnitt 500 lyssnare.

Grundare är Ted Bergdahl, före detta radiojournalist från Blekinge.

– Att det blev en podd beror dels på att det formatet började få fäste och jag saknade att göra radio. Jag kände att det behövdes ett lite lättsamt format om Polen som komplement till Polen-Bulletinen (tidigare webb-Bulletinen) som hade alla nyheterna, säger han. I början av 2000-talet var jag frilansjournalist i Polen och hade rest mycket i landet dessförinnan. På mina tågluffar i ungdomen kändes det alltid som att komma hem när jag återvände till Polen. Den känslan finns där fortfarande. 

– Och en sak till – det är oerhört nära geografiskt men samtidigt exotiskt på många sätt, säger Ted. Dorota Tubielewicz Mattsson har uttryckt det så bra: 

1. Sverige har nästan alltid varit fritt, Polen har nästan aldrig varit fritt. 
2. I Sverige är upplysningen den starkaste kulturella och litterära epoken, i Polen romantiken. 
3. Sverige har den straffande guden, Polen den förlåtande.

För ett par år sedan bodde Ted i Warszawa ett par terminer och undervisade svenskstuderande. Magda, som är lärare i svenska på Uniwersytet SWPS i Warszawa blev då hans sidekick i Polenpodden.

– Magda var med från början i ”nyhetspanelerna” som vi gjorde innan jag flyttade till Polen. Hon var väldigt bra, ett fantastiskt radioämne, och dessutom stämde kemin, säger Ted muntert.

Magda har ingen tidigare anknytning till Sverige. 

– Jag gillade att läsa språk och valde svenska av en slump. Sedan upptäckte jag de stora skillnaderna mellan Sverige och Polen, jag tycker jag förstår Polen på ett djupare sätt efter min djupdykning i den svenska kulturen, förklarar hon.

– Från början försökte vi göra traditionell radio med reportage, men det blev för arbetsamt, konstaterar Ted. När vi gick över till en mer renodlad podd blev det både lättare och roligare. Jag tycker att vi har blivit bättre på balansen mellan det allvarliga och det lättsamma. Dessutom är det roligare nu när vi alla känner varandra bättre.

De är eniga om att det nu känns som ett kompisgäng som samlas för att prata om Polen, och att de har kul under inspelningarna – vilket förhoppningsvis smittar av sig på lyssnarna.  Och ämnena sinar aldrig. 

De flesta avsnitten är inspelade i förväg. Ted och Magda småpratar om högt och lågt. Då och då kontaktar de någon gäst för att diskutera särskilda frågor. Det kan vara musik, fågelskådning, politik eller resor. 

I höstas höll de en direktsänd valvaka inför parlamentsvalet. Som gammal radiojournalist gillar Ted pulsen i direktsändningarna. Inte Magda. Hon är sällan nöjd med vad hon säger i direktsändning. 

– Jag vill gärna låta balanserad och ändå kunna skoja, det är inte så lätt.

– Vi har ju blivit mer personliga efterhand, vi låter mer av våra egna uppfattningar höras. Till nättrollens förtret, säger Ted. Men jag gillar när vi engagerar, lyssnarna får gärna bli upprörda och komma med synpunkter. Det skapar dynamik och dialog.

Magda tycker att det är kul att svenska journalister finns bland lyssnarna. 

– Herman Lindqvist tog ju kontakt med oss och sa att han var en flitig lyssnare av Podden. Men det har varit andra också. Det är kul när folk man inte riktigt anar ska lyssna ger sig tillkänna, noterar Ted. 

Inför framtiden har de inga specifika planer – men förändringar blir det säkert. Det vore roligt att involvera lyssnarna mer, kanske gå ut och prata med folk på gatan, öppna upp för de åsikter som finns i det polska samhället, säger de. Och en önskedröm är att få intervjua Lech Wałęsa, säger Ted.

Gunilla Lindberg
som också medverkar i Polenpodden