Podden som vill ge mer varierad bild av Polen

Emilia Mattsson och Ted Bergdahl berättar om Polen på ett annorlunda sätt.

Emilia Mattsson och Ted Bergdahl berättar om Polen på ett annorlunda sätt.

I början av februari startade PolenPodden – en podcast om Polen på svenska. Initiativtagare och programledare är kommunikationskonsulten Ted Bergdahl från Olofström i Blekinge, som tidigare har arbetat som frilansjournalist i Gdynia och Warszawa. PolenPodden är ett radioprogram som laddas ned från internet.

– Tanken är att bredda bevakningen av Polen och ge en mer mångskiftande bild av landet än vad som ges uttryck för i traditionella medier, säger Ted Bergdahl.

Sverige i Polen och det polska köket är ämnen som snabbt togs upp. Sedan kom frågor som fördomar om polacker, mässlingsdebatten, presidentvalet, Förintelsedebatten och annat som varit aktuellt under våren. Utöver det publiceras också en regelbunden nyhetsuppdatering där en panel diskuterar det viktigaste som har hänt i Polen under veckan.

– Flera tusen personer har redan laddat ned PolenPodden och många hör av sig med tips, säger Ted Bergdahl.

– PolenPodden är ett underbart initiativ och jag är väldigt glad över att få vara en del av detta projekt. Polen är ett fantastiskt land som alla borde uppleva, säger Emilia Mattson, krönikör och översättare med rötter i både Sverige och Polen.

I den nu aktuella utgåvan tar Ted Bergdahl och Emilia Mattsson upp frågan om feminism och jämställdhet i Polen.

Ted Bergdahl intervjuar Magdalena Domeradzka, lärare och forskare, Agnieszka Strózyk, lärare samt Teresa Kulawik, professor i genusvetenskap om hur situationen är idag – och det är inte så illa som man kanske tror.

Emilia Mattsson nämner den polska artigheten, som ofta ses som ett sätt att respektera kvinnan.

Här är det intressant att se att situationen har förändrats en del under de senaste tio åren.

2006 kom boken Om vi nu ska bli som Europa – etnologen Karin S Lindelöfs doktorsavhandling om hur unga kvinnor har det i ett Polen som sedan några år lämnat det gamla östblocket och nu orienterar sig västerut. Många av dem som Lindelöf intervjuat är ambivalenta, de vill gärna vara jämlika på jobbet men vill också ha kvar det gamla mönstret hemma (Läs artikel >>).

I Polenpodden återkommer också resonemanget om Matka Polska – som förra året diskuterades av filosofen Jarosław Makowski i Gazeta Wyborcza. Makowski ansåg att polska feminister i viss utsträckning redan förlorat kampen eftersom man använder ett aggressivt språk som stöter bort de polska kvinnorna. (Läs artikel >>)

En nyhet i PolenPodden är språkskolan, där Emilia lär Ted polska uttryck som är bra att kunna. Roligast är exemplet parapetówa, inflyttningsfest. Parapet betyder fönsterbräde, och på ett inflyttningsparty sitter gästerna i fönsterkarmarna eftersom de som flyttar in ännu inte har hunnit skaffa möbler, förklarar Emilia.

Gunilla Lindberg

Det aktuella avsnittet om feminismen >>
Mer information om Polenpodden finns på programmets Facebooksida >>
Det går att ladda hem från iTunes eller direkt från servern >>