
Vraket av 1500-talsskeppet Mars, fotograferat av Tomasz Stachura.
Tomasz Stachura från Gdynia är fotograf och dykare. Han har tagit över tusen bilder på det svenska vraket Mars utanför Ålands kust. Ett kollage av hans bilder pryder nu National Geographics utländska utgåvor.
1500-talsfartyget Mars var ett av de mäktigaste krigsfartygen i världen. Ombord rymdes 107 enorma kanoner, det hade en besättning på 800 personer och 1,8 tom tonnage. Mars sänktes år 1564 av danska flottan.
Den svenske dykaren Richard Lundgren, av journalisterna kallad ”mannen från Mars”, har länge letat efter vraket, och för tre år sedan hittade han till slut vraket i närheten av Ålands östra kust.
Fartyget är i mycket gott skick. Det påminner om en tidskapsel och är en enorm skattkammare. Det har aldrig blivit plundrat eller förstört av fiskenät eller andra fartyg. Runt skeppsvraket hittades stora mängder mynt och värdesaker.
De bästa dykare från hela världen anlitades för att inventera vraket. Bland dem var också Tomasz Stachura.
Stachura tog ungefär 1300 bilder och skapade sedan ett kollage som visar vraket liggande på havsbotten. Det tog 300 timmar att göra sammanställningen som visar allt i minsta detalj.
På 72 meters djup råder fullständigt mörker. Man ser bara det som ficklampan belyser. Det är kallt, vattnet har ofta temperatur på mindre än 4 grader. Man måste vara försiktig så att man inte rör vid någon del av vraket, berättar Stachura.
Till en början var tanken att ta upp vraket och restaurera det. Det visade sig emellertid vara en mycket kostsam operation, och de svenska myndigheterna beslöt att låta vraket ligga kvar på havsbotten. National Geographic har tilldelat pengar för att utifrån bilderna göra digitala modeller av hela vraket.
På så sätt kan man skapa en virtuell rekonstruktion av skeppet, förklarar Tomasz Stachura. Tack vare det kommer alla att kunna bese fartyget i dess naturliga miljö, på havsbotten. Det som hittills varit förbehållet dykare kommer nu att kunna ses av alla intresserade.
Det är tredje gången på 126 år som en polsk fotograf lyckas få sin bild publicerad på omslaget till National Geographic.
Dorota Tubielewicz Mattsson