Polackerna är Europas sämsta bilförare

Polen hamnar på sista plats när opinionsinstitutet Ipsos på uppdrag av stiftelsen Vinci Autorouters undersökt hur ansvarsfullt européerna kör bil. Italienare och greker hör tillsammans med polackerna till den grupp av bilister som kör mest hänsynslöst.

På frågan i vilket land bilförarna kör mest ansvarsfullt får Polen bara 1 % av rösterna och hamnar därmed längst ner. I topp ligger Sverige, Tyskland och Storbritannien.

Mest kritiska mot polska bilförare är polackerna själva – 44 % tycker att landets egna medborgare kör uselt. Även tyskar och holländare ifrågasätter kraftfullt polska trafikanters uppträdande. Bara i mer avlägsna länder som Italien och Grekland är synen på polsk bilkörning relativt mild. Intressant nog är också det länder, som hamnar mycket lågt på rankinglistan.

Själva har polackerna dock höga tankar om sin förmåga att köra bil, rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza. Drygt två tredjedelar anser att de är ”försiktiga” och ”behärskade” bakom ratten.

Andra nationer ser däremot polska bilförare som ansvarslösa (65 %), farliga (36 %) och aggressiva (31 %). Någonting måste väl ligga i det eftersom varannan polack tutar för mycket, var tredje förolämpar andra förare och var fjärde stiger ut ur bilen för att ”diskutera med andra förare”. Till råga på allt erkänner 59 % att de pratar i telefon utan att använda högtalarfunktionen, 94 % medger att de kör för fort och 33 % att de ibland kör utan bilbälte.

Dessutom tror polackerna inte att situationen kan förbättras. Bara 47 % tror att det går att minska antalet döda i trafiken. De allra flesta tror att merparten av bilolyckorna beror på alkohol eller droger (77 %) samt på för hög hastighet (64 %).

Insikten om hur farligt det är att köra trött eller tala i telefon under körningen är förbluffande liten (27 % respektive 7 %).

Dorota Tubielewicz Mattsson