Polackerna positiva till marijuana som läkemedel

Hela 68 % av polackerna anser att medicinsk behandling med marijuana ska bli tillåtet. Det visar en färsk opinionsundersökning – den första i Polen om marijuana i vården.

26 % av de svarande är positiva till villkorslös användning, 42 % tycker att det är OK bara om läkare skriver ut drogen. Hälften anser att marijuana är ett säkert och effektivt läkemedel.

För närvarande är det förbjudet att använda marijuana i medicinsk behandling, enda undantaget är i behandling av MS. Men flera tusen patienter tros behandla sig illegalt med marijuana som köpts via internet. Ibland händer det att läkare hjälper dem i smyg. Desperata människor går till svarta marknaden eller skaffar sig tillgång till insmugglad narkotika.

En patient i Bydgoszcz har i åratal behandlats med steroider för en ovanlig tarmsjukdom. Behandlingen har varit verkningslös, men han upptäckte att marijuana hjälpte honom och satte några plantor – nu väntar han på sin fjärde rättegång och hotas av upp till 10 års fängelse.

Alltfler undersökningar visar att marijuana motverkar kronisk smärta, hjälper efter cellgiftsbehandling eller i vården i livets slutskede, motverkar astma, starr och försenar utvecklingen av Alzheimers och Parkinsons sjukdom, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. Undersökningar tyder också på att växten kan stoppa delningen av cancerceller.

Jag förstår den som smugglar medicinsk marijuana, sade nyligen förre presidenten Aleksander Kwaśniewski, jag skulle själv göra det för att rädda min far.

Förbudet mot medicinsk marijuana är grymt och absurt anser många, och påpekar att alkoholen, som ju är ett betydligt farligare psykoaktivt medel, är allmänt tillgänglig. Även Konstitutionsdomstolen har nyligen konstaterat att förbudet strider mot ”rätten till sjukvård”.

Rädsla och varningar för marijuana tycks enligt undersökningen ha mindre verkan än juridiska argument, välvilja och empati med dem som lider. Trots det instämde hela 40 % av dem som deltog i opinionsmätningen med många politikers favoritargument att kampanjen för medicinsk marijuana bara är en förevändning för att få igenom en legalisering av narkotika i Polen.

Det är främst de äldre som är mer skeptiska mot legalisering av medicinsk marijuana. I åldersgruppen 16-24 år tycker hälften att alla som behöver drogen borde ha tillgång till den. Bland människor över 60 år var antalet positiva fem gånger lägre.

Undersökningen genomfördes av opinionsinstitutet PBS för föreningen Krok po Kroku (Steg för steg), Gazeta Wyborcza och Radio TOK FM.

Dorota Tubielewicz Mattsson