När Ukrainas, Tysklands, Frankrikes och Rysslands utrikesministrar på söndagen samlades i Berlin för att diskutera situationen i östra Ukraina var Polens utrikesminister Radosław Sikorski inte inbjuden. Varför?, frågar oppositionen. Med tanke på de polska insatserna som medlare i den ukrainska krisen är det anmärkningsvärt.

Dorota Tubielewicz Mattsson
Det var mycket illa att Polens representant inte var med i Berlin. Det visar att Donald Tusks regering har mindre att säga till om i Europa än vad den själv påstår, hävdar PiS-politikern Ryszard Czarnecki i TVN 24.
Pawel Kowal, f.d Europaparlamentariker för ultrakonservativa Polen Tillsammans och mycket engagerad i Ukrainafrågan, är mycket bekymrad.
Det börjar bli som på 1800-talet: två-tre stormakter i Europa diskuterar och förhandlar med Ryssland över huvudet på andra länder, säger han i TVP Info. Han menar att samtalen i Berlin blev ett totalt fiasko.
Målet med samtalen borde vara att de ryska trupperna dras tillbaka och inte stödjer separatisterna, säger Kowal. Att förhandla om vapenvila är att acceptera den nuvarande situationen i östra Ukraina. Jag tycker att man ska försöka övertyga EU om att man inte kan föra samtal om säkerheten i Mellaneuropa utan EUs, USAs och de direkt berörda staternas medverkan, säger han.
Utrikesdepartementets talesperson Marcin Wojciechowski säger emellertid att gårdagens samtal vare sig var avgörande eller innebar något genombrott.
De polska myndigheterna är i ständig kontakt med såväl de europeiska utrikesministrarna som med den ukrainska sidan, konstaterar han i TVN24.
Ukrainas utrikesminister, Pavlo Klimkin, talade med Sikorski precis innan han reste till Berlin, påpekar Wojciechowski. Det var ett långt och mycket innehållsrikt samtal, och på måndagen gav Klimkin Sikorski en mycket utförlig uppdatering av vad som sagts under samtalen i Berlin. Man diskuterade ”möjligheter att lösa konflikten i Ukraina samt de chanser och risker som är förenade med en lösning”. Det var, säger Wojciechowski, ett viktigt, nödvändigt och mycket intensivt samtal.
Samtidigt understryker han att man från polsk sida på intet sätt önskar förringa gårdagens försök att föra en dialog med Ryssland.
Vi är helhjärtat för att försöka utnyttja varje chans till en fredlig lösning, vi stödjer varje försök att lösa situationen i Ukraina, naturligtvis under förutsättning att man respekterar vissa regler, säger han. Framför allt handlar det om Ukrainas territoriella integritet och landets suveränitet. Polen är sannerligen ”mycket aktivt” i sitt sökande efter lösningar av konflikten i östra Ukraina, säger Wojciechowski.