Polen firar sin självständighetsdag

Idag firar Polen sin självständighetsdag. Den 11 november 1918, efter 123 år av ofrihet, proklamerade marskalk Józef Piłsudski Polen som fri och suverän stat. Under mellankrigstiden var Självständighetsdagen i hög grad Piłsudskis anhängares stora helg. Den nationalistiska högern hade för vana att bojkotta dagen – desto mer förvånande är det att dagens extrema högergrupper försöker ta över denna helg.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönkia
Dorota Tubielewicz Mattsson

Efter kommunismens fall år 1989 började polackerna åter fira 11 november. Sedan några år tillbaka hålls i Warszawa två separata parader: den officiella så kallade ”presidentmarschen” och den nationalistiska ”självständighetsmarschen”.

Under dagen pågick högtidliga ceremonier vid Den okände soldatens grav i närvaro av president Bronisław Komorowski, premiärministern Ewa Kopacz, Europarådets ordförande Donald Tusk, talmannen Radoslaw Sikorski och många andra representanter för regeringen, parlamentet och katolska kyrkan. Och allra viktigast: mängder av Warszawabor, barnfamiljer som med glädje och tolerans vill fira denna Polens stora dag.

Strax efter de officiella ceremonierna inledde de högerextremistiska sin ”självständighetsmarsch”. De marscherade fredligt genom centrala Warszawa men som vanligt blev det sammandrabbningar mellan huliganer och polisen. Maskerade män kastade bengaler och smällare mot polisen, som svarade med pepparspray och vattenkanoner.

Nationalisterna vill inte kännas vid huliganerna.

Vi ser inte dem som våra gäster, säger en arrangör.

Allt är alltså som vanligt.

Många ställer sig frågan varför det har blivit så i Polen. Beror det på att Polen är numera så djupt splittrat ideologiskt? Eller handlar det bara om en grupp (stor) huliganer som vill ställa till bråk i brist på annan sysselsättning? Det må så vara. Men faktum är att dessa bråkstakar söker sig till den extrema högern av någon anledning. Dessa missnöjda unga män dras till den nationalistiska ideologin som vänder sig mot allt som är annorlunda och som inte ryms inom deras snäva världsuppfattning. Det är en ideologi som föder aggressivitet mot systemet och mot allt som de uppfattar som avvikande. Därför använder de smällare och molotovcocktails istället för vit-röda flaggor.

Dessa människor förblir döva för president Komorowskis ord: ”Vi kan fira tillsammans om vi är olika men inte om vi hatar varandra”.