Polen fördömer inte ukrainska nationalister tillsammans med Ryssland

Polen kommer inte att tillsammans med Ryssland fördöma arvet efter OUN och UPA. Det skriver senatens talman Bogdan Borusewicz som svar på ett ryskt förslag om att Polen tillsammans med Ryssland ska fördöma ukrainska nationalister.

Polen säger emellertid njet till förslaget.

Med tanke på Rysslands ockupation av delar av Ukraina skulle det vara detsamma som att medverka i den ryska propagandan, skriver Borusewicz. Jag ser naturligtvis tecken på att den extremt nationalistiska kulten av OUN och UPA* sprider sig. Men det är ytterst sällan som den går hand i hand med kulten av deras metoder och terrordåd – bland annat massakern i Volynien*.

De nationalistiska idéernas popularitet just nu beror på att de står för självständighetskampens mest radikala tradition. Och denna ökande popularitet beror i sin tur på den aggressiva ryska politiken som Ryssland bedriver mot Ukraina sedan 2014, skriver talmannen.

Endast ett avskaffande av ”ukrainarnas existentiella rädslor” som ju genereras av den ryska ockupationen, kan göra ukrainarna medvetna om vad den extrema nationalistiska traditionen står för och vad den har för konsekvenser, påpekar han.

Det är Ryssland som har skapat den nuvarande situationen; den situation som gör det omöjligt att Polen och Ryssland gemensamt ska kunna reflektera över den ukrainska nationalismens arv, menar Borusewicz.

Detta är en fortsättning på den polsk-ryska historiekonflikten, som började inför 70-årsdagen av koncentrationslägret Auschwitz befrielse då utrikesministern Grzegorz Schetyna sade att det bland annat var ukrainare som befriade lägret. Ryssland uppfattade detta uttalande som hädiskt och flera ryska historiker anklagade Schetyna för historierevisionism.

Dorota Tubielewicz Mattsson

*UPA och UON – Ukrainska upprorsarmén – en ukrainsk nationalistisk gerillaarme under andra världskriget. UPA var den militära grenen av OUN, Organisationen för ukrainska nationalister, ledd av Stepan Bandera.

*Massakern i Volynien – sommaren 1943 genomförde ukrainska nationalister i gränsområdet mellan Polen och Ukraina, ett massmord på den polska minoritetsbefolkningen.