”Polen förfalskar historien”

Polen försöker manipulera arvet efter andra världskriget! Det sade Sergej Ivanov, stabschef hos den ryske presidenten Vladimir Putin, vid högtidlighållandet av koncentrationslägret Auschwitz befrielse den 27 januari 1945, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Ivanov, som talade med ryska journalister, ogillade också president Bronislaw Komorowskis planerade firande av andra världskrigets slut i Gdansk den 8 maj – det kolliderar med Rysslands firande den 9 maj, sade han.

Enligt min mening är det konstigt att fira krigsslutet i Gdańsk – vad hände i Gdańsk den där dagen, undrade Putins stabschef.

För polackerna är Gdańsk intimt förknippad med andra världskriget, som inleddes när tyska stridsfartyg besköt den polska garnisonen på halvön Westerplatte utanför staden den 1 september 1939. Gdańsk är också den stad där Solidaritet föddes, och Solidaritet var den rörelse som tvingade fram kommunistregimens fall i Polen våren 1989. Den sovjetiska befrielsen av det naziockuperade Polen 1945 ser många polacker som inledningen till en ny ockupation.

För mig verkar firande den 9 maj som ännu ett försök ljuga lite för att förfalska historien, ändra den, korrigera den, förvanska den, sade Ivanov.

Han syftade på utrikesminister Grzegorz Schetynas kommentarer häromdagen, som gick ut på att det faktiskt var ukrainare i Första Ukrainska regementet som befriade Auschwitz. President Komorowski och Schetyna själv skyndade sig att försäkra att alla visste att regementet var en del av den sovjetiska Röda armén, men ryssarna tog illa upp.

Utrikesministerns kommentar var ett försök att kränka det heliga minnet av dem som dog där, sade Ivanov till reportrarna.

Trots kritiken uppskattade Ivanov ändå Polens omsorg om monument som rests till minne av de sovjetiska soldater.

De flesta är i gott skick, det vill jag understryka, sade Ivanov. De tas om hand av lokalbefolkningen och lokala myndigheter. (Polskie Radio 28 jan 15)