Polen har fått ett nytt parti

Det nya partiet Europeiska Demokraters Union. Foto: Facebook.

Det nya partiet Europeiska Demokraters Union.
Foto: Facebook.

Europeiska demokraters union (Unia Europejskich Demokratów) är namnet på det nya parti som i lördags bildades genom en sammanslagning av Demokratiska partiet (Partia Demokratyczna) och den parlamentariska klubben Europeiska demokrater (Europejscy Demokraci). Ordförande blir Elżbieta Bińczycka.

Elżbieta Bińczycka, ordförade i det nya partiet UED (Europeiska Demokraters Union). Foto: Facebook.

Elżbieta Bińczycka, ordförade i det nya partiet UED (Europeiska Demokraters Union).
Foto: Facebook.

I kongressen deltog även ledaren för Kommittén för demokratins försvar (KOD), Mateusz Kijowski, samt Solidaritetslegenden och förre presidenten Lech Walesa som meddelade att han ”står till partiets förfogande”.

I det nya partiets manifest betonas att det i Polen inte finns plats för hat och diktatoriska ambitioner eller ledarfasoner. Det finns heller ingen plats för politiker som vill ta över staten.

PiS-regeringen och högerkoalitionen håller på att förstöra själva grunden för den polska demokratin, isolerar Polen från resten av Europa och hotar folkets säkerhet, skriver manifestets författare. De populistiska löften som avgavs under valkampanjen för att manipulera väljarna och som inte kan infrias leder till en katastrof.

Det nya partiet vill tro på ett Polen som styrs av en regering som inte tar makten över medborgarnas samveten och en sekulär stat som respekterar människors religiösa och världsåskådningsmässiga val.

Demokratin i Polen är hotad och partiet är fast beslutet att arbeta för att försvara den. Vi sträcker ut en hand till var och en som tillsammans med oss vill försvara den, sade Stefan Niesiołowski, en av det nya partiets grundare som alltså lämna oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Wałęsa sa i sin tur att demokratin är en kamp mellan olika parter, men ”inom ramen för rättssystemet”.

Jag trodde aldrig att jag ännu en gång skulle behöva engagera mig politiskt, men med tanke på vad som händer i Polen ställer jag mig till partiets förfogande, sade Solidaritetsikonen. Det vi har vunnit håller nu på att förstöras och därför känner jag mig tvungen att ännu en gång ställa upp i kampen.

Vi ska försöka fortsätta med det som varit bäst i den polska politiken efter 1989, underströk partiledaren Elżbieta Bińczycka. Oron för vad som händer i landet är befogad.

Det är fel att tro att om man har majoritet i parlamentet kan man göra vad man vill. Demokrati handlar om en konsensus, vilket den nuvarande regeringen tycks glömma, sa hon.

De två expresidenterna Bronisław Komorowski och Aleksander Kwaśniewski har båda i brev till partiet skrivit att de ser positivt på att olika krafter inom oppositionen nu går samman och förenas.

Fyra av medlemmarna i det nya partiet har redan plats i parlamentet, där de röstats in som representanter för andra partier.

Dorota Tubielewicz Mattsson