Polen lämnar Eurokåren

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: Robert Suchy, flickr.

Försvarsminister Antoni Macierewicz har beslutat att Polen ska lämna Eurokåren fram till år 2020. Det rapporterar radio RMF FM.

Eurokåren är ett multinationellt militärt förband från Tyskland, Frankrike, Belgien, Spanien, Luxemburg och sedan 2013 även Polen. Organisationen, som har sitt säte i franska Strasbourg, är öppen för alla medlemmar i EU. Sedan 2001 är Eurokåren en snabbinsatsstyrka som också är underställd Nato.

Enligt radio RMF FM har Macierewicz kallat hem de 120 polska officerare som enligt avtalet ska arbeta vid staben i Strasbourg. Han vill, enligt radions inofficiella källor, att Polen i stället ska ha ett starkt engagemang på Natos östra flank. Han anser också att nyttan av den polska närvaron i Eurokåren var ringa.

En rad politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) går nu ut och dementerar uppgifterna i olika medier: biträdande försvarsminister Bartosz Kownacki, regeringens presstalesperson Rafał Bochenek och ordföranden i försvarsutskottet Michał Jach.

Vem skulle vinna på detta? Definitivt inte Polen, inte heller den polska armén eller Nato, säger Jach till nyhetsportalen Gazeta.pl.

Men nyhetsbyrån AFP bekräftar nyheten och åberopar sig på Eurokårens presstalesperson, översten Vicente Dalmau.

Polen skulle i januari 2017 ha tagit över ansvaret som s.k. ramland, man skulle förbereda ett lämpligt antal officerare samt erbjuda konkreta förband som skulle uppfylla kraven för att vara med i Eurokåren. General Andrzej Knap som skulle ha blivit stabschef vill idag varken bekräfta eller förneka uppgifterna.

Macierewicz blev redan förra året varnad för att Polen inte uppfyller kraven för att kunna bli ett ramland, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. Mycket pekar på att samma sak hänt i år. Beslutet att dra Polen ur det europeiska militära samarbetet kan vara ett sätt att undvika en komprometterande situation för försvarsdepartementet och honom själv.

Om det nu är sant att Macierewicz fattat beslutet att Polen ska dra sig ur Eurokåren skulle det vara ytterligare ett bakslag för Polens samarbete med EU. Det skulle även försvaga Polen militärt och göra landet ännu mer utsatt.

Men det handlar också om den politiska transparensen i Polen. Det är ju ofattbart om en minister fattar så viktiga och avgörande beslut i tysthet, låter bli att informera allmänheten, förnekar sanningshalten i uppgifterna och ljuger för det polska folket.

Polen står inför en debatt om makthavarnas egentliga befogenheter och deras rätt att undanhålla väljarna sanningen. Det blir en lång och slitsam debatt som borde avslutas med misstroendevotum för PiS-regeringen. Folkets misstroendevotum. Men det kommer dagens regim aldrig att tillåta.

Dorota Tubielewicz Mattsson