Tågluffa är också ett sätt att ta sig fram.
Anna Ahlgren och Henrik Larsson åkte tåg och buss genom Polen, ett billigt och smart sätt att ta sig fram.
Resan började i Gdańsk, fortsatte via Toruń, Warszawa och Wrocław till Kraków, en sträcka på hundra mil. Buss och tåg är billiga färdsätt för svenskar i Polen.
Anna och Henrik tog tåg
och buss genom Polen.
Turen började i Gdańsk och när vi hade orienterat oss (efter en karta från 1988, där alléerna fortfarande var uppkallade efter sovjetiska ledare) var vi redo att turista.
Att Gdańsk präglats av solidaritetsrörelsen och av andra världskrigets utbrott syns runtom i staden. För att komma till Westerplatte tog vi ett modernt ”sjörövarskepp” med guide. Under båtfärden ut förbi varven berättade han, både på polska, engelska och tyska, om byggnaderna vi passerade (den polska versionen innehöll mest information). Det var en upplevelse att se hur stort varvsområdet verkligen är.
Till Solidaritetsmuseet (ul. Wały Piastowskie 24) hälsades vi i en källargång av en auktoritär röst: ”Stać! milicja! Dokumenty do kontroli!” (Stopp! Militärpolisen! Dokumentkontroll!) Man får en bra bild över hur eländigt det egentligen var under kommu-nisttiden och en utförlig bakgrund till upproret. Sista salen har ägnats historien efter 1990. Där visas hur stat efter stat förändrats, ända till dagens datum, i och med den arabiska våren.
Kortaste museibesöket var vid historiska museet, helt enkelt eftersom det fortfarande är under uppbyggnad. Lite snopet när vi kom fram till att bygg-
arbetsplatsen var det framtida museet.
Två timmar buss till Toruń

Utsikt över takåsarna i Toruń.
Resan gick vidare med expressbuss till Toruń, vilket tog drygt två timmar. Minsta staden på resan, trots detta besökte vi mängder med kyrkor och andra sevärdheter. Vi besteg klocktornet i S:t Johannes kyrka (6 pln), drygt två tredjedelar upp kunde vi beskåda Polens näst största kyrkklocka och högst upp bjöds vi på en magnifik utsikt över staden och Wisła.
Promenaden fortsatte längs ul. Szeroka, förbi nya teatern, byggd som en gigantisk byrå, mot korsriddarborgen. De senaste åren har många ruiner restaurerats och numera måste man betala inträde. Det mesta av informationen vid borgen är på polska. Staden präglas av astronomen Nikolaus Kopernikus som står på sin sockel och håller ett vakande öga över rådhusplatsen.
Betong första intrycket
Vidare med tåg begav vi oss till huvudstaden, som ger ett första intryck att vara en betongdekorerad stad. Men det stämmer inte för hela staden.

Musikfestivalerna är legio i Warszawa. Här Kulturpalatset med en imponerande gitarr i förgrunden.
Väl incheckade på 28:e våningen med magnifik utsikt och med kartan i högsta hugg begav vi oss ut på rundtur. Första anhalten var museet över Warszawaupproret (ul. Grzybowska 79). På söndagar är det gratis inträde (14 pln andra dagar), då kommer väldigt mycket folk. Det är ett modernt, intressant och påkostat museum med mycket bilder och föremål att titta på.
I delar av staden där gettot en gång låg, kan man på vissa trottoarer se gjutna plattor längs muren. En ingång till dåvarande gettot finns också bevarad (ul. Żelazna/Grzybowska).
Warszawa präglas ju inte bara av sin tragiska historia, utan också av stora personligheter som Marie Skłodowska-Curie och Frederyk Chopin. Längs ul. Nowy Świat finns svarta parkbänkar som spelar pianomusik av Chopin. Och man kan följa Marie Skłodowska-Curies liv genom staden via statyer och institutioner till hennes minne.
Är man militärintresserad är armémuseet ett måste (Al. Jerozolimskie 3). På kartan hittade vi en ”historisk, viktig byggnad”, Citadellet och begav oss dit. Där möttes vi av skyltar ”military area – keep out”. Snopet, fast det skulle finnas ett museum där. Vi frågade soldaterna, men de visste inget om det, så det var bara att vända …
En klassisk sevärdhet är kungliga slottet och pelaren med kung Sigismund. Inne på slottet (22 pln) var det mäktigt och svårt att tro att det återuppbyggts från grunden, sedan tyskarna totalraserat det under kriget.
Ett besök i Łazienkiparken bör göras i hyfsat väder. När vi var där ösregnade det, och vi tog vår tillflykt till Zamek Ujadowski (Ujazdowskipalatset) och Museum Sztuki Współczesnej (Moderna museet). Informationstavlan utanför skvallrade om ett militärt sjukhusmuseum, vilket lockade. En enda avdelning var tillägnad sjukhushistorien. Resten var modern konst som inte ligger mig särskilt varmt om hjärtat …
Wrocław – dvärgarnas stad

Vy över Wroclaw sett från S:ta Elisabets kyrka.
Därefter åkte vi till Wrocław, en mycket trevlig stad full av dvärgar! Vi hittade 98 av totalt 219 stycken, varav vissa var stulna! Trots redan många mil i benen, begav vi oss upp i S:ta Elisabets kyrktorn. Väl värt ett besök för en vacker utsikt. Benen var något skakiga efter nergången, så efter det höll vi oss på tomtenivå.
Sista anhalten var Kraków, dit vi enkelt tog oss med buss. Plötsligt har priserna stigit betydligt, allt från boende till mat och dryck, och antalet turister har ökat lavinartat. Allt kostar, från besök i kyrkor till att få se en rund byggnad med föga innehåll. Schindlers fabrik måste bokas i förväg, Wawelslottet har ett bestämt antal biljetter till vissa utställningar och man måste infinna sig ett visst klockslag för att få komma in.
Saltgruvan i Wieliczka var intressant. Vi blev både hämtade och lämnade vid hotellet och slapp köa för biljetter (135 pln inkl. transport). Allt var salt, jag smakade på väggen!
Text & bild:
Anna Ahlgren
Fakta:
Tåg & Buss
Interrailkort Polen från 795 sek och finns hos SJ:s resebutiker. Ibland är det billigare att köpa biljetterna på plats. Kolla på www.pkp.pl. Ibland är det också snabbare och billigare att åka buss, PKS. Det är bäst att fråga på busstationen, eftersom många olika bolag kör – men biljettförsäljarna är inte särskilt serviceinriktade.
Prisexempel: buss Gdańsk-Toruń 25 pln (drygt 50 sek). Wrocław-Kraków 39 pln (drygt 80 sek), tåg Toruń-Warszawa 48 pln (runt 100 sek), Warszawa-Wrocław 61 pln (drygt 120 sek). Biljetter (om man inte har interrail) köps i biljettluckan på busstationen före avfärd, både för buss och tåg. I 1:a klass måste man reservera plats.
Tågen är hyfsat bekväma och fräscha även i 2:a klass, framförallt icke-rökarvagnarna. Man sitter i sexmannakupéer och toaletterna är helt okej renlighetsmässigt. Konduktörerna är trevliga och svarar gärna på frågor. På helger kan kupéerna bli fulla vissa sträckor. Det finns begränsat utrymme för cyklar och stora barnvagnar. Vissa tåg är rullstolsanpassade (kolla i förväg!).
Hotell
Frukost ingår sällan, kostar mellan 40 och 70 pln (85–150 sek) på medelklasshotell. Ät frukost på en mjölkbar (bar młeczny) istället. Boka gärna hotell på internet före avfärden, eller nyttja hotellets lånedatorer för att boka nästa hotellrum. Man kan får bättre pris och bra rekommendationer på så sätt.
Turistinformationen kan många gånger hjälpa till att ordna boende vid behov. Fråga hotellet om de har cyklar för uthyrning/utlåning, det går bra att cykla i många städer.
Museer
Många museer är stängda på måndagar och vissa är gratis på söndagar.