Polen – modelandet för stilmedvetna svenskar

Foto: Grzegorz Podlasek Underbar klänning i 100 % lin från NP Style. Foto: Grzegorz Podlasek

Underbar klänning i 100 % lin från NP Style.
Foto: Grzegorz Podlasek

Polen är ett modeland värt att upptäcka, skriver Elwira Kotowska, marknadsförare och projektledare som vill etablera polska designers i Sverige.

För många polacker har stil och mode varit ett sätt att kämpa mot kommunismens uniformer. Genom att hålla egen stil manifesterade polackerna sin rätt att vara individualister.

Så under nästa resa till Polen: undvik de traditionella galleriorna som säljer samma kläder som vi hittar här hemma. Gå in på smågatorna, titta in i småaffärerna – där hittar du design med kvalitet.

Det finns ett land, bortom sjumilaskogen och havet, som väntar på att bli upptäckt av stilmedvetna svenskar.

Ni behöver inte längre resa till London eller Paris för att hitta modetrender och modeplagg som är unika. Flyg till Polen och upptäck Warszawa, Kraków, Gdańsk, Lódż och flera andra mindre städer. Undvik galleriorna med alla stora märken som du kan hitta hemma. Vandra i stället på de lite mindre gatorna och tveka inte att gå in i småbutiker.

Modet en väg till frihet

Mode- och stilmedvetenhet har en speciell plats i Polens historia. Låt mig citera Coco Chanel Mode existerar inte bara i fråga om kläder. Mode finns i skyn, på gatan, mode har att göra med idéer, vår livsstil, vad som sker. För många polska kvinnor och män var just stil och mode ett sätt att kämpa mot kommunismens uniformtendens. Genom att hålla egen stil manifesterade polackerna sin rätt att vara individualister. Kan mode vara vägen till friheten? Kan mode vara farligt för regimen? För er som vill veta mer om ämnet rekommenderar jag en timme och tre minuter med en fantastisk filmberättelse: Political Dress från 2014 av Judyta Fibiger. Filmen hittar ni på www.youtube.com.

Polska modeikoner

Vägen till nutidens polska modedesign grundlades av polska modeikoner som Jadwiga Grabowska (även kallad Polens Coco Chanel, som grundade modehuset ”Moda Polska”), Jerzy Antkowiak (jobbade på ”Moda Polska” men utbildad på en konstskola med specialitet: keramik), Barbara Hoff (från journalistik till eget modeimperium ”Hoffland”), Grażyna Hase (från catwalken till egna extravaganta kollektioner och konstverk) med flera. För alla er som vill veta (eller komma ihåg) början till storyn kan jag rekommendera dokumentären från 2006, Szafa polska 1945- 89 (Polska garderoben 1945- 89) tillgänglig på www.tvp.pl. Nästan en timmes berättelse fylld med anekdoter och minnen där ni bland annat kan höra Abba i bakgrunden med låten ”Money, money”.

Och ur alla dessa drömmar och den politiska kampen föddes många duktiga sömmerskor och syateljéer, många självlärda modeskapare. Och det är just dem som jag vill att ni upptäcker. De som inte vill glänsa på röda mattan, som producerar korta serier men ställer lika höga krav på tygets kvalité som på miljön där kläderna produceras.

I de mindre butikerna och hos de mindre leverantörerna hittar ni plagg som har raka sömmar (även om de ibland går på snedden), blixtlås som fungerar och knappar som sitter fast som berget.  Inte alls sällan kan ni i de mindre butikerna höra ljudet av symaskiner i bakgrunden. Kan vägen från designen till producenten och konsumenten vara kortare?

Undvik fashionfängelserna

Var hittar man butiker? Ytterst sällan i fashionabla turistguider men om ni har en polsk vän eller vännens vän så får ni säkert goda tips. Och gör gärna en undersökning före resan för att inte låta er fångas i europeiska fashionfängelser igen.

Självklart kan ni hitta polska designers på nätet. Här är det dock viktigt att veta att de vänder sig oftast till generationen Y och därför presenteras där passande modeplagg. En gemensam webbsida för just den typen av mode hittar ni på www.shwrm.com. Har ni passerat 30+? Och kanske storlek 38? Well, ni är välkomna till Plus Size Fashion Fair i Warszawa i juni 2015, www.targisizeplus.pl.

Polen och mode… Vad säger ni om konceptet ”Slow Fashion Café”? Finns i Kraków och även om det första intrycket är ett vanligt kafé så erbjuder stället mycket mer… Du kan inte bara njuta av gott kaffe och inspirerande böcker och tidningar om mode utan även hyra (per timme) en symaskin, lära dig sy eller skapa sömnadsmönster. Konceptet skapades av två kvinnliga modedesigners: Monika Németh och Katarzyna Stypulska-Trybulec. Se mer på: www.slowfashioncafe.pl.

Naturliga material

Polska modeagenten Elwira Kotowska visar sin kollektion i Göteborg. Foto: Ola Sundberg, Soundhill Foto

Elwira Kotowska.

Trenden hållbart mode är allt mer viktig i Polen. Från 2014 anordnas Slow Fashion Fair i Warszawa, www.slow-fashion.pl där designers presenterar plagg (accessoarer, ofta handgjorda) som är tillverkade av polska lokala hantverkare och av naturligt eller återvinningsbart material. Datum för Slow Fashion Fair under 2015 är 21 och 22 mars på Nationalarenan.

Polen är ett modeland som är värt att upptäcka!

Elwira Kotowska är f.d modeagent, numera projektledare och marknadsförare. Hon hjälper svenska företag att nå ut i Europa. Hennes intresse för unika kläder har lett till samarbete med polska designers som vill etablera sig i Sverige.