Den stora avlyssningshärvan som avslöjades förra sommaren har fått en ny aktualitet – dokument från utredningen har lagts ut på Facebook av en rättshaverist och f.d politiker, Zbigniew Stonoga. Hur han fått tag i materialet ska nu utredas – och skandalen blir ytterligare en spik i regeringen Kopacz kista.

Tusentals sekretessbelagda sidor ur utredningsmaterialet har fotograferats och lagts ut på Facebook.
Över 150 dokument och tusentals sidor utskrift från den stora avlyssningshärvan som rullade upp förra sommaren ligger nu ute på Facebook. Den som lagt ut dem är Zbigniew Stonoga, affärsman med ett tvivelaktigt förflutet, en gång allierad med det populistiska missnöjespartiet Samoobrona* (Självförsvar) och dess ledare Andrzej Lepper. Stonoga är en rättshaverist som vill hämnas på samhället, och han driver en skvallertidning.
Det är oklart hur Stonoga kommit i besittning av dokumenten, som utan tvekan är mycket känsliga. Sedan februari är de tillgängliga för alla, som är inblandade (både de misstänkta och offren) i den illegala avlyssningen av högt uppsatta politiker och tjänstemän på Warszawas innekrogar. Även medierna har kopior på handlingarna och har publicerat delar av innehållet utan att avslöja känsliga personuppgifter.
Det är alltså inget nytt som kommer fram, men en lång rad personnummer, adresser och telefonnummer till inblandade personer, deras familjer och bekanta är nu offentliga.
Åklagarmyndigheten måste nu ta reda hur läckan har uppstått.
Det råder ingen tvekan om att dokumenten på Facebook kommer från utredningsmaterialet, säger Renata Mazur, åklagarmyndighetens presstalesperson till Gazeta Wyborcza. Redan idag måste vi kolla upp alla som har haft tillgång till utredningen.
I det publicerade materialet finns också uppgifter om de utredare från säkerhetspolisen som arbetade med avlyssningshärvan sommaren 2014, vilket kan skada säpos verksamhet.

Dorota Tubielewicz Mattsson
Läckan skadar naturligtvis viktiga statliga institutioner och som sådan är den oförsvarlig, men Polen är ett fritt land och alla är fria att publicera vad de vill på nätet, säger Jacek Cichocki som på premiärministers kansli koordinerar säkerhetsstyrkornas verksamhet.
Man kan lugnt utgå ifrån att läckan inte är en tillfällighet och att avlyssningshärvan kommer att bli ett hett ämne ända fram till parlamentsvalet i höst. Det finns partier som gärna vill visa att den polska staten inte fungerar och dra politiska fördelar av det. Och det blir intressant att följa undersökningen kring Zbigniew Stonoga och hans uppdragsgivare och allierade.
* Det populistiska missnöjespartiet Samoobrona (Självförsvar) grundades av Andrzej Lepper 1992 i syfte att tillvarata landsbygdens intressen. Samoobrona blev en del av regeringsunderlaget när det nationalkonservativa PiS (Lag och Rättvisa) bildade regering 2005. Efter en rad skandaler fick Lepper 2007 lämna regeringen, som föll kort därefter.