Polen visade upp sig i ett soligt Malmö

Turism2

Musikanter av olika slag äntrade scenen och spelade sin musik inför Malmöborna på Stortorget.

Det vimlade av flickor i folkdräkter och pojkar i flottistuniform i centrala Malmö när den polska turistsatsningen nådde Skåne den 13 – 16 juni.

På fredagskvällen angjordes Malmö hamn av fregatten Dar Mlodiezy (Ungdomens gåva) med sina följeslagare Kapitan Glowinski (Kapten Glowinski) och Dar Szczecina (Sczcecins gåva).

På lördagen och söndagen ägde en lång rad konferenser, seminarier och möten rum i avsikt att stärka samarbetet mellan näringslivet i Västpommern och Skåne.

Konsthantverk i produktion

Det vanliga Malmöbor märkte mest var alla polska konstnärer, konsthantverkare och andra hantverkare som slog upp sina stånd på Stortorget och visade sina arbeten. Några satt och arbetade på torget och åskådarna kunde se hur resultatet växte fram.

En rad musikgrupper avlöste varandra – folkmusik, dansmusik, pop och jazz strömmade ut från högtalarna på scenen. Folkdansare virvlade runt i sina färgrika dräkter, flottisterna minglade i sina uniformer och besökarna tittade på allt från glasmålning till träsnideri och flätade hundar. Alla tre dagarna framträdde barndansgruppen Kwiaty Polskie (Polska Blommor) på olika håll i stan.

Idrotten fick sitt

Idrotten fick också sitt i ett antal vänskapsmatcher mellan polska och svenska lag med skiftande spelvana och skicklighet. Pojkar och politiker turades om på fotbollsplanerna.
Men Polenåret är inte slut – fortfarande pågår konserter med polska artister och utställningar av polsk konst.

Gunilla Lindberg
text och foto

Fler bilder:

Turism1

Den polska hantverkaren visar sin
nyfikna publik hur man slår med
hammaren på städet för att prägla
egna minnesmynt från Malmöbesöket.

KwiatyPolskie

Kwiaty Polskie – Polska blommor
skyndar över torget.

ArsAntiqua

Flickorna i sina medeltida dräkter stannar för att spela på Södergatan. Mycket folk samlades och lyssnade

Prisbelönta skolflickor spelade medeltidsmusik på Södergatan

Ars Antiqua – de unga medeltidsmusikanterna – gästade också Malmö under Polendagarna i juni. Många lördagsflanörer stannade till när flickorna lät sina ålderdomliga instrument ljuda på Södergatan – de var en anslående syn när de spelade i sina vackra dräkter.
Gruppen, som huvudsakligen består av skolflickor från Bierzwnik i nordvästra Polen, bildades 1989 och har vunnit flera tävlingar för amatörmusiker.

Ars Antiqua har turnerat runtom i Europa, och nu har också Malmö fått höra dem. De har gjort inspelningar för polsk, tysk och fransk radio, och gruppen finns också på skiva.

Gunilla Lindberg
text och foto