Polens historia förvanskas på Natomötet

”Presidenten i ett Nato-land och tio Nato-generaler har blivit mördade”, står det i ett flygblad som delas ut till deltagarna i Natos toppmöte i Warszawa. Bakom flygbladet står stiftelsen Solidarni 2010 (Solidariska 2010), som i sex år luftat sina konspirationsteorier om Smolensk-olyckan. Flygbladen handlar om den ödesdigra flygkraschen den 10 april 2010, då 96 personer, inklusive dåvarande presidenten Lech Kaczyński, omkom.

Många polska patrioter och personer som var i opposition till Donald Tusks regering var med på planet, påpekas det i texten. Enligt stiftelsen var det Tusk och den ryske presidenten Vladimir Putin som fattade beslutet att presidentens (Lech Kaczyński) och premiärministerns (Donald Tusk) besök i Ryssland skulle ske på olika dagar, samt att det var de som motarbetade utredningen av katastrofen.

Solidarni 2010 har fler inslag på Nato-toppmötet. Man har arrangerat två Smolensk-utställningar – den ena med bilder från Smolensk som redan tidigare presenterats i Bryssel.

Där berättar 14 stora planscher historien om Polens 17 år i Nato. Där finns bilder på tre politiker: premiärministern Jan Olszewski, president Lech Kaczyński och den nuvarande presidenten Andrzej Duda. Men ingen bild på den politiker som faktiskt förde Polen in i Nato.

Utställningen är en ny version av ett två år gammalt projekt då Polen firade 15 år i Nato. Den första finns fortfarande att se på Nationella säkerhetsbyrån BBNs hemsida, och en jämförelse visar att vissa planscher bytts ut eller fått ny text. Borta är bilden av dåvarande utrikesministern Bronisław Geremek när han undertecknade avtalet om Polens medlemskap i Nato. Bilden med förre presidenten Bronisław Komorowski och förre försvarsministern Tomasz Siemoniak har ersatts med bilder på dåvarande premiärministern Jan Olszewski samt presidenterna Lech Kaczyński och Andrzej Duda. Det finns inte heller några uppgifter om vilken roll förre presidenten Aleksander Kwaśniewski, kuriren Jan Nowak-Jeziorański och Zbigniew Brzeziński spelade för Polens medlemskap i Nato.

Det där är oväsentligheter, säger regeringens talesperson Rafał Bochenek, och framhåller i stället Dudas och Kaczyńskis roll för medlemskapet.

Alla vet ju att det var flera personers ansträngningar och många års arbete som ledde till ett polskt medlemskap i Nato, sade han, men ville inte nämna namn som Geremek eller Kwaśniewski.

Denna historieförfalskning – för det går inte att kalla det på ett annat sätt – kan inte längre ses som en tillfällighet eller misstag. Den ingår i regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) omskrivna historiepolitik. Den är en del av PiS propagandaapparat. Man vill skriva om historien, man vill forma om historieskrivningen, man vill stöpa om polackernas historiska medvetande. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński som mentalt så djupt är förankrad i 1960-talets kommunistiska föreställningsvärld vet att konsekvens och arrogans ger goda propagandistiska resultat.

Det kanske kommer tider då spridning av historiska lögner blir straffbart.

Dorota Tubielewicz Mattsson