Polens nygamla regering

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Polen har fått en ny regering. Det är en regering som säger mycket om det parti som utsett den – PiS (Lag och Rättvisa) – och om hur Polen kommer att styras de närmaste åren.

Utmärkande för den nya regeringen är polariseringen. De flesta regeringsledamöterna tillhör den radikala högern. De är kända – eller ökända – för sin dubiösa verksamhet under åren 2005-2007, då PiS förra gången hade regeringsmakten.

Zbigniew Ziobro som återigen blir justitieminister borde ha ställts inför riksrätt för sitt sätt att bekämpa brottslighet i förra omgången. Han klarade sig tack vare sin immunitet som parlamentariker – en immunitet som Medborgarplattformen (PO) efter maktövertagandet 2007 genom sitt klumpiga agerande inte förmådde parlamentet att häva.

Den förre inrikesministern Michał Kamiński blir nu koordinator för säkerhetstjänsterna. Kamiński dömdes för maktmissbruk till tre års fängelse och tio års förbud mot att inneha någon offentlig post efter sin förra sejour i en PiS-regering. Domen har visserligen inte vunnit laga kraft men PiS och dess ledare har alltid talat om nolltolerans mot dem som bryter mot lagen.

Blivande försvarsministern Antoni Macierewicz är känd för sitt sjukliga sökande efter fiender och för sina konspirationsteorier kring Smolensk-olyckan. Nu finns all anledning till oro för att polisiära metoder återigen kommer att brukas mot oliktänkande och obekväma personer.

De tre tillhör PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis närmaste krets av förtrogna. Ziobro som en gång var Kaczynskis kronprins föll för några år sedan i onåd, hoppade av och bildade eget parti – Solidariska Polen. Nu kommer han att tas väl om hand av Kaczyński och premiärminister Szydło. Det gäller ju att hålla de små högerpartierna som ingår i Förenade Högern nöjda och inte förlora deras stöd.

På andra sidan har vi Mateusz Morawiecki som blir utvecklingsminister och biträdande premiärminister. Morawiecki kommer, förvånande nog, från bankvärlden och är i det närmaste liberal. Som utvecklingsminister kommer han att ha ett nära samarbete med näringsdepartementet. Detta tyder på att PiS faktiskt tänker fortsätta den liberala ekonomiska politik som dess företrädare PO har drivit.

De ”mjuka” departementen hamnar också i högerradikalernas händer: Anna Zalewska ska som skolminister vaka över  elevernas medborgerliga fostran och ”rätta” historiesyn,utbildningsminister Jarosław Gowins uppgift blir att hålla ett öga på högskolorna och den evige figuranten Piotr Gliński ska som kulturminister hålla medier och kultur i styr.

Det är en tydlig återgång till PiS-regeringstid under åren 2005-2007. Men det är mer än så. De personer som ska utgöra regeringen är inte valda av premiärminister Beata Szydło, de är Kaczyńskis trogna och lojala medarbetare med stort inflytande inom partiet och de är starka personligheter. Det är antagligen därför som Szydło trots allt blir premiärminister. I varje fall för tillfället. Men den som kommer att styra regeringens arbete från baksätet blir förstås Kaczyński. Det bådar inte gott för framtiden – en sådan regering kan omöjligen kan bli långlivad. Och inte premiärministern heller.

En annan sak är att de väljare som röstat på PiS har blivit förda bakom ljuset. PiS har under valkampanjen profilerat sig som ett höger-liberalt parti. Personer som Kaczyński, Macierewicz, Ziobro och Kamiński har hållit sig i bakgrunden för att inte skrämma bort väljarna. PiS politiska spel bygger alltså på en lögn. Kaczyński och de andra har nu demaskerat sig.

Och fjällen kommer att falla från väljarnas ögon.

Dorota Tubielewicz Mattsson