Polens värdighet och näthatet

Det ultrakonservativa PiS (Lag och Rättvisa) ledare Jarosław Kaczyński har blivit alltmer aktiv i valkampanjens slutskede. Han reser landet runt och berättar om det sekulära Storbritannien (där parlamentet börjar sina förhandling med en bön!), om näringslivet (som ju blomstrade när PiS hade makten!) och om behovet av att försvara Polens och polackernas värdighet och den polska historien.

För både värdigheten och historien är hotade enligt Kaczyński, såväl i Polen som utomlands. Han hävdar att ”staten också har en andlig och moralisk dimension och måste därmed ha en moralisk legitimering”. Men man kränker Polens historia och försöker hålla unga polacker borta från det som varit!

Traditionen är viktig och polacker måste försvara sin historia och sin nationella värdighet. För Polen angrips såväl inom landet som utomlands. ”Projektet att förorätta polacker bedrivs i global skala” och staten motverkar det inte, menar Kaczyński. Den polska identiteten och värdigheten måste försvaras genom undervisningsprogram och genom kulturpolitiken.

Vem är det egentligen som hotar Polens omistliga värdighet? Sin vana trogen kommer Kaczyński inte med några konkreta exempel.

Man kan tänka sig att en av dem som hotar den polska identiteten är författaren Olga Tokarczuk som nu utsätts för dödshot och otaliga hatiska kommentarer. Varför? Därför att hon sagt och skrivit : ”Vi har hittat på en historia om Polen som ett tolerant, öppet land; som ett land som aldrig gjort något ont mot sina minoriteter. Men sanningen är den att vi gjort fruktansvärda saker, vi har varit en majoritet som kväst minoriteter, som kolonisatörer, som slavägare och som judarnas mördare”. Hon anser att polackerna ska ta itu med den egna historien och bygga den polska identiteten på historisk sanning istället för historisk mytologi – och det är precis det som Kaczyński uppfattar som ett hot mot den polska identiteten och värdigheten.

Näthatarna varnar nu Tokarczuk att hon hädanefter aldrig kan känna sig säker i Polen, de kallar henne judisk dörrmatta och ukrainsk* hora.

Maciej Swirski, grundaren av stiftelsen Reduta Dobrego Imienia (Det goda namnets försvar), kallar Tokarczuk ”sinnessvag” och menar att alltihop är ett Polskie Radio-trick för att höja försäljningssiffrorna.

En förorättad bloggare kräver att Tokarczuk ska be polackerna om ursäkt, och skriver på sin blogg att ”det kan vara värt 1000 złoty att spotta denna förljugna kärring i ansiktet”.

En annan skribent tycker att Tokarczuk borde ”göra upp med sin egen familjs brott och sluta uttala sig om miljoner rättfärdiga polacker som räddade livet på judar, och inte sällan riskerade sina egna liv”.

Det är så håren reser sig! Samtidigt säger näthatarna – om än på ett vulgärare sätt – samma sak som Jarosław Kaczyński m.fl säger offentligt. Med absurda uttalanden legitimerar politiker näthatarnas spyor.

Just nu sker en massiv mobilisering i nationalistiska och konservativa kretsar; kretsar som anser att historien spelar en avgörande roll för den polska identiteten. Deras röst blir allt mer brutal. Efter uttalanden av Kaczyński m.fl kan man lätt få för sig att näthatet är politiskt styrt.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* namn som slutar på -uk brukar vara ukrainska. Det finns sedan gammalt spänningar mellan ukrainare och polacker, inte minst sedan andra världskrigets dagar.