Politikens dödssynder

Vi har blivit ditsatta. Vi tänker kämpa mot denna orättvisa behandling, säger Adam Hofman, tidigare en av oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) toppolitiker, till tidskriften wSieci (påNätet). Han syftar på anklagelserna om att han och två kolleger använt statliga pengar på ett oegentligt sätt.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

För några veckor sedan begav sig Hofman och hans kolleger på en tjänsteresa till Madrid. Alla kostnader i samband med resan täcktes av parlamentet. Det uppdagades dock senare att de tre parlamentarikerna begärt och fått pengar för bilresa (färdmedlet de uppgav i sina ansökan). Det handlade om närmare 20.000 zloty (ca 50.000 svenska kronor). I själva verket reste de tre gentlemännen med ett billigt flygbolag. Historien såg dagens ljus eftersom parlamentarikernas fruar råkade i gräl med flygvärdinnorna ombord. Incidenten filmades av en medpassagerare.

De tre herrarna sparkades ut från PiS. De tog partiets beslut med en ödmjukhet – som inte varade länge.

Nu slår de tillbaka. Hoffman försöker i wSieci övertyga om att de är oskyldiga och att medierna bedriver klappjakt på dem.

Den här historien är inte avslutad, tvärtom! Vi kommer att göra allt för att allmänheten ska få ta del av vad som verkligen har hänt, säger Hofman. Jag säger vi, eftersom även kollegerna utsätts för samma lynchning.

Att de tre herrarna tigit under de senaste veckorna beror, enligt Hofman, på att de tänkt på partiets bästa. Kommunvalet var det viktigaste. Dessutom var det ett hårt slag för familjerna som behövde tid för att återhämta sig, hävdar han.

Nu när familjerna, och kanske framför allt fruarna, är återhämtade rustar Adam Hofman och hans kumpaner för strid. Och försäkrar att de har tunga argument i beredskap.

Vad kan det vara för argument? Hofman åberopar sig på parlamentskansliets officiella dokument och allmänna föreskrifter. Hofman antyder att de tre resenärerna redan rådfrågat den juridiska expertisen.

Vi har analyserat det hela i minsta detalj. Utifrån detta perspektiv är hela historien vämjelig, säger Hofman. Vi har agerat i överensstämmelse med lagen och de allmänna föreskrifterna. För att inte tala om den parlamentariska seden.

Hmm, det må så vara, men här kommer åklagarmyndigheten att ha sista ordet. Och mygel och ohederlighet kommer alltid att vara mygel och ohederlighet. Hofmans desperata försök att kringgå lagen och den allmänna uppfattningen om vad som är hederligt eller inte hederligt visar bara att de tre före detta parlamentarikerna från PiS inte bara begick förskingringens synd. De gör sig skyldiga till en synd som är betydligt allvarligare: förljugenhetens och cynismens synd. Och det är de två synder som är dödssynder inom politiken.