Politisk kohandel: Rostowskis huvud mot pengar

Tidskriften Wprost publicerade på fredagen bandinspelningar av ett samtal mellan inrikesministern Bartłomiej Sienkiewicz och Marek Belka, chefen för Polska centralbanken. På bandet hör man Sienkiewicz be om pengar ur bankens depåer för att minska underskottet i statskassan. I gengäld utlovar han att dåvarande finansminister Jacek Rostowski ska få lämna regeringen.
Samtalen spelades in på en krog i Warszawa för ett år sedan.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Ekonomin utvecklas inte snabb nog, åtstramningarna räcker inte och (det stora oppositionspartiet) PiS ökar i opinionsmätningarna. Parlamentsvalet närmar sig med stora steg. Det är stor risk att PO (regeringspartiet Medborgarplattformen) förlorar den politiska kapplöpningen om statsfinanserna inte förbättras, säger Sienkiewicz. I utbyte lovar han Belka att den förre finansministern, Jacek Rostowski, ska lämna sin post och ersättas med en opolitisk ekonom. Rostowski fick  flera internationella utmärkelser för sina insatser som finansminister – men på Polska Centralbanken var han hatad. Där ansågs han vara orsaken till landets ekonomiska nedgång.

Det är uppenbart att Belka är med på noterna och tycker att det här är en bra deal.

Sienkiewicz gör också en del andra uppmärksammade uttalanden.

Statsmakten i Polen är fiktiv och den polska staten fungerar enbart rent teoretiskt, förklarar han för Belka.

Även andra namn förekommer i inspelningarna: bland annat sägs att förra transportministern Slawomir Nowak försöker hindra skattemyndighetens kontroll av hustruns finanser.

Det är ännu så länge oklart vem som spelade in detta politiska rävspel och i vilket syfte. Varför publiceras de just nu, ett år efter händelsen? Wprost utlovar publicering av flera band.

En kort tid efter mötet på krogen fick Rostowski lämna regeringen.

Politiska kommentatorer är eniga om att det är mycket allvarligt om Centralbanken går in för att rädda statens finanser för att ett visst parti ska vinna parlamentsvalet.

Samtidigt avslöjar händelsen en oroväckande svaghet hos den polska staten. Är det så lätt att avlyssna toppolitiker som inrikesministern? Hur effektiv är egentligen säkerhetstjänsten? Är den polska demokratin tillräcklig stark om liknande politiska deals (pengar mot Rostowskis huvud) kommer till skott mellan den till syners opolitiska Centralbanken och en toppolitiker? Är den stabil nog om man träffar privata skattemässiga deals?

Frågorna hopar sig och kommentatorerna överträffar varandra i spekulationer. Är denna härva riktad mot statsministern Tusk eller mot inrikesministern Sienkiewicz? Statsministern Tusk utlovar att kommentera det hela på måndag.

En sak är säker: händelsen förefaller vara toppen på ett isberg och kommer att bli ett hårt politiskt slag mot Plattformen. Oppositionen kräver redan nu regeringens avgång.