Polsk politiker gör uppmärksammat framträdande i Chicago

Antoni Macierewicz – blivande försvarsminister? Bild: wikipedia.

Antoni Macierewicz – blivande försvarsminister?
Bild: wikipedia.

Polen är skövlat och styrt av människor som liknar Bierut*, Berman* och de kommunistiska ockupanterna. Det är bara PiS som kan befria Polen. Låt oss vänta bara tre veckor till. Det sade Antoni Macierewicz, vice ordförande i det ultrakonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), på ett valmöte i Chicago i förra veckan. Macierewicz har under den pågående valkampanjen fått hålla sig i skymundan för att inte skrämma bort PiS väljare med sina uttalanden. Men på andra sidan Atlanten tog han ut svängarna ordentligt.

Huvudproblemet är att Polen styrs av människor som ser polskheten som något onormalt. Det är dags att polska patrioter tar över makten, sa han.

En av de patrioterna är Marcin Gugulski som ställer upp för PiS i Warszawa, berättade Macierewski. De två skrev tillsammans rapporten om ”Smolenskkuppen”**. Enligt Macierewicz är Gugulski en av dem som ska skydda Polen mot det ”nät av underrättelseagenter” som finns överallt.

Så fort PiS vinner parlamentsvalet kommer president Andrzej Duda att publicera det mytomspunna tillägget till rapporten om nedläggningen av WSI (Militära Underrättelsetjänsten) ***, försäkrade han.

Vi har identifierat de personer som är inblandade i ”Smolenskkuppen” och alla dem som deltagit i de olika skandalerna kring den organiserade plundringen av det polska folket, hävdade Macierewicz.

Publiken reagerade med applåder och förtjusning. Vad har PiS för planer när det gäller förrädaren Tusk? frågade man.

Vad Tusk anbelangar,sade Macierewicz, så överlämnar lämnar jag åt er själva att avgöra om det är sant att Tusk var Stasi-agent. Hans gärningar får svara på den frågan.

Avslutningsvis uppmanade han de samlade polackerna att inte slösa bort sina röster på PiS eventuella koalitionspartner, till exempel punkrockaren Paweł Kukiz, utan istället rösta på det enda rätta patriotiska partiet.

Stora delar av Macierewicz framträdande i Chicago den 2 oktober visades av nyhetsprogrammet Fakty i TVN och kommentarerna haglar. Inte minst från regeringspartiet PO.

Det där är farliga och oroväckande ord, säger premiärminister Ewa Kopacz på en presskonferens på onsdagen. WSI-rapporten publicerades i februari 2007. Några månader senare kom bilagan, som dåvarande presidenten Lech Kaczyński och varför han valde att inte offentliggöra den vet bara Macierewicz. Jag är övertygad om att han är en farlig fanatiker, och fanatiker får inte inneha viktiga poster. Det spekuleras ju i att Macierewicz ska bli försvarsminister – och chef för världens artonde största armé.

Utrikesminister Grzegorz Schetyna påpekar i Gazeta Wyborcza att det blir alltmer Kaczyński och Macierewicz i valkampanjen.

Jag vet inte om det är ett taktiskt fel, säger Schetyna. Men det är glädjande, för ju mer de syns desto tydligare avslöjar de sina framtidsplaner. Och det är viktigt att polackerna känner till dem. Många ogillar politik just därför att det finns politiker som Antoni Macierewicz.

Det här är komprometterande och det visar PiS verkliga ansikte, säger Mariusz Witczak från PO. Macierewicz är nummer två i PiS och om Kaczyński skulle avgå blev Macierewicz partiledare. Han har komprometterat vårt land. I USA talade han till polackerna där, men också till den amerikanska allmänheten. Han antydde att Donald Tusk varit Stasi-agent. Tusk har varit Polens premiärminister och är nu Europeiska Rådets ordförande, han är en betydelsefull person i EU. Det är en dubbelattack för att skada såväl Polen som Europa.

Inte bara regeringschefen är orolig för att posten som chef för det polska försvarsdepartementet kan vara vikt åt Macierewicz. Det är också POs stabschef Marcin Kierwiński, som frågar PiS premiärministerkandidat Beata Szydło om hon delar Macierewicz åsikter, och om Macierewicz fortfarande är PiS kandidat till försvarsministerposten.

Frågan har redan tidigare ställts av försvarsminister Tomasz Siemoniaksom ville få till stånd en debatt med Macierewicz, påpekar Kierwiński, som anser att Macierewicz är styrd av hjärnspöken.

Jordbruksminister Marek Sawicki från PSL (Bondepartiet) skräder inte heller orden.

Jag sa för bara några dagar sedan att det inte bara är Zbigniew Ziobro som kommer tillbaka, utan också Antoni Macierewicz och Jarosław Kaczyński. Det är de som är PiS verkliga ansikte, inte Beata Szydło som, likt en Moder-Polen, reser landet runt och klappar barn på huvudet och kramar alla. PiS mål är hämnd och uppgörelser, det ser man tydligt, säger Sawicki till TVP info.

Beata Szydło vägrar att kommentera Macierewicz utspel – det är en sak som PiS hanterar internt, säger hon.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Bolesław Bierut och Jakub Bernan, polska kommunistiska politiker;

** Smolenskkuppen – PiS anser att flygolyckan vid Smolensk 2010, där förre presidenten Lech Kaczyński omkom, var en kupp som genomfördes av dåvarande regeringschefen Donald Tusk, regeringspartiet PO och Ryssland.

*** WSI-rapporten: Illegal vapenhandel och politikerkontroll sänkte Polens militära underrättelsetjänst >>

Läs också Lech Kaczyński: Macierewicz skiljer inte på fakta och slutsatser >>