Polsk riksdag – på riktigt

Parlamentet valde på torsdagen Zbigniew Jędrzejewski till domare i Konstitutionsdomstolen. Det som hände under omröstningen och efter den kan i allra högsta grad kallas för polsk riksdag.

För att en votering ska vara giltig krävs att minst hälften av ledamöterna deltar, men flera oppositionspartier anser att Konstitutionsdomstolen redan är fullbesatt och kom därför överens om att inte rösta. Sju parlamentariker från populistiska partiet Kukiz’15 deltog ändå och röstade för Jędrzejewski.

Men en kamera registrerade hur Kukiz’15-parlamentarikern Małgorzata Zwiecan under voteringen sträckte upp båda händerna – en för sig själv och en för den frånvarande kollegan Kornel Morawiecki.

Oppositionspartierna Moderna (Nowoczesna), Medborgarplattformen (PO) och PSL (Bondepartiet) krävde att omröstningen skulle göras om, men enligt talmannen skulle en ny omröstning inte förändra resultatet.

Zwiercan uteslöts omedelbart ur Kukiz’15 och Morawiecki lämnade partiet i protest mot uteslutningen av Zwiercan.

PO har anmält saken till åklagarmyndigheten och president Andrzej Duda har skrivit brev till talmannen Marek Kuchciński för att få veta vad som hänt. Enligt parlamentets hemsida har talmannen svarat på presidentens brev. Inga detaljer offentliggörs.

Men TVN kan avslöja vad Duda ville veta: fanns det fler än Małgorzata Zwiercan som röstade dubbelt, hur påverkade det resultatet av omröstningen och har det inkommit någon skriftlig begäran om en ny omröstning.

Det är första gången som Duda sedan han i augusti blev president har gjort något på egen hand utan direktiv från partiledaren Jarosław Kaczyński. Det är för lite för att man ska kunna säga att han nu kommer att agera självständigt – det kan ju vara ett spel för gallerierna.

Men de bisarra händelserna i parlamentet och makthavarnas alltmer irrationella agerande som hotar de mänskliga rättigheterna i Polen väcker oro hos många polacker, utländska observatörer och tydligen nu även hos Polens president.

Dorota Tubielewicz Mattsson