Polsk riksdag av idag

Julstämningen har ännu inte spritt sig i det polska parlamentet. Under onsdagskvällens debatt utbröt en rejäl ordväxling mellan PiS-parlamentarikern Krystyna Pawłowicz och flera andra ledamöter, inklusive talmannen.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Utanför kammaren kom Pawłowicz, som för övrigt är professor i juridik, i samspråk med en journalist och skrek: ”Du är en idiot!” till henne. I plenisalen satt hon och åt under pågående debatt. När några parlamentariker påpekade att hon inte befann sig i en mjölkbar, svarade hon:

Håll käften, din tölp!

Till talmannen sa hon ”håll klaffen!”. Därefter förklarade hon att ingen stör talmannen när han under debatterna dricker ur färgglada muggar.

Nästa års budget måste hamna i bakgrunden inför sådana viktiga spörsmål .

På torsdagen fortsatte föreställningen. Nu handlade diskussionen om fader Rydzyks religiösa TV-kanal Telewizja Trwam som fick böta för att ha uppmanat till våld under förra årets Självständighetsmarsch den 11 november.

Anna Sobecka från PiS (Lag och Rättvisa) gick till anfall:

Genom att bötfälla Telewizja Trwam slår de styrande mot värden som är oss kära. De ogillar att vår katolska tv-station rapporterade från Självständighetsmarschen den 11 november, hävdade hon.

Den inkallade experten Jan Dworak, chef för KKRIT (Granskningsnämnden för TV och radio), som bötfällt Telewizja Trwam och var inkallad som sakkunnig och part i frågan, fick epitetet Komorowskis lakej.

Telewizja Trwam bryter mot lagen ideligen, sade Dworak. Om Telewizja Trwam känner sig förorättad får den gärna vända sig till en domstol, påpekade han. Dworak underströk även att europeiska institutioner som kontrollerar medier har intresserat sig för konflikten mellan Telewizja Trwam och TV- och radiokommittén.

Vid flera tillfällen avbröts Dworak av Antoni Macierewicz, en av topparna i oppositionspartiet PiS. Till slut föreslog någon att vakterna skulle avlägsna Macierewicz från salen.

Stumt parlament!, skrek några PiS-politiker insinuant, och menade att det pågick försök att hindra ledamöterna från att uttala sig.

Fader Rydzyk, som suttit på åhörarläktaren och leende åhört debatten, intervjuades efteråt av sin tv-kanal.

Här får var och en själv avgöra vilken sorts yttrandefrihet som gäller, sa han. Man försökte tysta ner parlamentariker och senatorer, ledamoten Sobecka blev utskrattad för att hon vill framträda i Telewizja Trwam.

Och innan julfriden sänker sig över parlamentet bör man kanske ägna en och annan tanke åt sedernas förfall i det politiska livet. Folkets utvalda är tydligen inte så utvalda vad gäller språkbruk och uppfostran. För demokrati handlar ibland om hårda debatter men under vissa bestämda former och inom anständighetens gränser. Okontrollerad tölpaktighet – att kunna säga precis vad man vill, har inget med demokrati att göra. Och parlamentet ska föregå med gott exempel. Men det har många fortfarande inte förstått.

Läs också Fader Rydzyk och lagen >>