Polska barn skriver nya sagor om Pippi

Amanda Preisners bild pryder omslaget till boken Nowe Przygody Pippi (Pippis Nya Äventyr).

Amanda Preisners bild pryder omslaget till boken Nowe Przygody Pippi (Pippis Nya Äventyr).

Påhittighet, fantasi, glädje, nyfikenhet, skratt — detta skulle möta dig, om du besökte klass III a vid Grundskolan nummer 117 i Kraków. Tillsammans med sin lärare Malgorzata Kwinta jobbar de tioåriga eleverna i programmet Utbildning genom konst, och konsten i alla dess former — bildkonst, litteratur, musik, dans, teater — genomsyrar alla skolämnena.

De tidiga skolåren är en period i barnens liv full av skapande energi. Arbetet med konst ökar barnens öppenhet för världen runt omkring dem. De får större lust att lära, och självkänslan växer.

I var mänska bor en konstnär, i allt gror ett frö till konst — det är lärare Malgorzatas motto. I tolv år har hon med sina olika årskullar arbetat i projektet, hela tiden med målet att vidga barnens öppenhet för skönhet och konst och att utveckla deras skapande fantasi.

foto: J A Stoltz. Malgorzata Kwinta i ett höstruggigt Stockholm

foto: J A Stoltz. Malgorzata Kwinta i ett höstruggigt Stockholm

När svenska ambassaden i Warszawa utlyste en tävling för grundskolebarn i fyra polska storstäder att författa Pippis nya äventyr, var det därför självklart för Malgorzata Kwinta att låta sina barn både skriva och måla Pippi. Alla klassens 28 elever tände på idén. Resultatet blev så bra, att Malgorzata lät publicera de 28 sagorna med illustrationer i en liten bok Nowe Przygody Pippi (Pippis nya äventyr). Boken presenterades och spreds på skolan och till de stolta barnens föräldrar. I höst har Malgorzata varit i Stockholm och också presenterat boken för Polska Institutet.

Barnens fantasier och drömmar tar sig uttryck i sagorna. Visst skulle de vilja vara kompis med Pippi, gå på hennes födelsedagskalas, fira jul med henne. Och visst finns väl Pippi och Villa Villekulla någonstans i Krakówtrakten? Men egentligen är ju avstånd inget hinder för Pippi att besöka Tatrabergen eller saltgruvan i Wieliczka, precis som barnen själva gjort.

Alicja Baluch, professor i barn- och ungdomslitteratur vid Lärarhögskolan i Kraków, påpekade vid bokens presentation just detta, att barnens egen polska och krakowska verklighet avspeglar sig i det de skriver. Professor Baluch berättade också, att när Pippi i Martyna Dziedzic´saga Pippis födelsedag ger alla sina gäster var sin present, gör hon precis som Wislawa Szymborska gör när hon har gäster. Malgorzata ville få likheten bekräftad av Szymborska: Jodå, inte riktigt men nästan: När Szymborskas gäster kommer får de var sin lott, och vinnarna i leklotteriet får en present.
Jan Axel Stoltz

Läs också barnens sagor i Jan Axel Stoltz översättning. >>