Polska filmer på festival i Malmö

Polska filmklubben Polonez och Folkets Bio presenterar två nya polska filmer på festivalen Sensurround i Malmö!

Det är Solo från 2008 av Maciej Pisarek, som visas kl 14 lördagen den 21 november och Beats of Freedom, historien om rock och polsk frihet av Leszek Gnoinski och Wojciech Slota kl 16 söndagen den 22 november.

Det är Sverigepremiär för båda filmerna, som textas på engelska. Endast en förställning.

Bio Panora på St Gertrudsgatan 4. Biljetter 50 kr. Förköp i de polska affärerna Polonus (Smedjegatan 6), Pol-West (Södra Förstadsgatan 115) och på Kulturcentralen (Södra Förstadsgatan 18, Malmö) och på internet
Panora >>
Sensurround >>

Beats of Freedom. Historien om rock och polsk frihet.

Söndagen den 22 november kl 16. Polen 2009, engelsk text, 75 min. Regi: Leszek Gnoinski och Wojciech Slota.

En film om rock och självständighet som simultant, med hjälp av arkivfoto och möten, lotsar oss genom historien om kommunismens Polen och om den polska rocken under samma tid. Det är en resa genom tre decennier av polsk rock.

Chris Salewicz, brittisk författare och journalist möter Tomek Lipinski – frontfigur i Tilt och Brygada Kryzys, Piotr Naglowski – manager och journalist samt Mirek Makowski – fotograf och historiker. De bjuder alla på sina erfarenheter och bidrar till en spännande och underhållande dokumentär med starka bilder från kommunistblockets enda rockmusikfestival – Jarocin.

För drygt 20 är sen störtades kommunismen i Polen. Det orsakade en dominoeffekt som ledde till regimernas fall i det övriga östblocket, till Berlinmurens fall och slutet för Sovjetunionen. Den polska rocken ansågs tillhöra världens främsta och var en betydande kraft i den frihetsrörelse som utmanade järnridån.

I filmen förekommer bl. a. Zbigniew Holdys, Kora, Tomek Lipinski, Kazik Staszewski, Jurek Owsiak, Krzysztof Skiba, Marek Niedzwiedzki, Krzysztof Cugowski och rockbanden Perfekt, Maanam, Republika, Lady Punk, Budka Suflera, TSA, Brygada Kryzys, Tilt och många andra.
I filmen förekommer även oppositionella aktivister, numera politiker och berättar om polska rockmusikens inflytande på kampen som förändrade världen.

SOLO

solo01Polen 2008, engelsk text, 55 min. Regi: Maciej Pisarek.
lördag, 21 november, kl.14.00
Biljetter 50 kr och festivalens medlemskort för 30 kr.

En riktig filmpärla och ett ömsint collageaktigt porträtt av ett musikaliskt geni som valt att stå utanför rampljuset, trots att hans verk framförs över hela världen. Pris för Bästa Film på musikfilmfestivalen MOFFOM 2008.

Boguslaw Schaeffer är den mest originella personligheten på den polska moderna musikscenen. Kompositör, musiker, grafiker, författare och så småningom professor. Få personer har samma bredd, omfattning och mångfald som denna allkonstnär som kännetecknas av sina breda artistiska intressen, avantgardistiska approach och kontroversiella estetiska åsikter, t ex var han tidig med att komponera elektronisk musik. Schaeffers musikaliska bana startade i unga år med violin- och musikteoristudier. Han har komponerat över 400 verk och har kallats den polska moderna musikens fader.

Solo är en resa med Schaeffer genom nutidens omgivningar, till rötterna av hans ovanliga konst.

Filmvisningarna arrangeras i samarbete med Folkets Bio med stöd av Malmö Kulturnämnd, Adam Mickiewicz Institut, Telewizja Polska, Multifilm och Pol-West.

VÄLKOMNA

Mariusz Byra
filmklubben Polonez